Fenntarthatóság

A költöző madarakat is befolyásolja a klímaváltozás

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.03. 14:59

A Helsinki Egyetem tudósai szerint a költöző madarak viselkedését is befolyásolja a klímaváltozás: sokkal előbb jönnek vissza az addig sokkal hidegebb területekre, és a vándorlási idejük is megnövekszik. Ez hosszú távú következményekkel járhat az ökoszisztémára.

A kutatók összesen 195 madárfajtól gyűjtöttek adatokat, amelyek segítségével megállapították: az 1950-es évekhez képest most már átlagosan egy héttel hozták korábbra a költöző madarak a visszatérésüket. Egyértelmű, hogy a folyamatot a változó hőmérséklet okozza: mivel előbb érzik a felmelegedést, a belső órájukhoz alkalmazkodó szárnyasok azt hiszik, már visszatérhetnek a költőhelyükre. Minél korábban kezdődik a tavasz, annál hamarabb jönnek vissza az állatok.

A nem túl távol, Európában vagy Észak-Amerikában telelő madarak esetében évtizedenként 1,5 és 2, míg a távolról érkező, jóval délebben telelő állatoknál évtizedenként átlagosan 0,6-1,2 nap az eltolódás mértéke.

„A klíma természetes módon változik, de a globális felmelegedés miatt most már afelé haladunk, hogy a változások meghaladják a korábbi mértékeket” – írta egy sajtóközleményben Frank La Sorte, a Cornell Ornitológiai Laboratórium kutatója, egy másik tanulmány szerzője. Az ő csoportja azt vizsgálta, hogy akár már negyven év múlva eljuthatunk odáig, hogy képtelenek leszünk megjósolni a költöző madarak viselkedését, és mindez természetesen szintén a klímaváltozásnak köszönhető. A melegedés ugyanis hamarosan meghaladja azt a természetes mértéket, amire még képesek vagyunk modellezni a madarak viselkedését.

Fontos tudni, hogy ez egy átlagszám, így különböző fajoknál lehet sokkal kevesebb, és sokkal több is az eltolódás. A rekordtartó mindenképpen az énekes hattyú (Cygnuscygnus), amely Finnországba már két héttel korábban tér vissza, mint az 1950-es években tette. A korábban migráló fajok sokkal előbbre hozzák a repülést, mint a későbbiek, mivel az első madarakon nagyobb a nyomás azért, hogy időben érjenek oda a fészkelő helyeikre. Azok a fajok, amelyek később utaznak, jellemzően nem csúsznak akkorát.

Forrás: Pixabay

„A madarak sokkal inkább megváltoztatták a költözési idejüket Európában, mint Kanadában, mivel az előbbi területeken sokkal nagyobb a melegedés és az időjárás-változás” – írta egy sajtóközleményben Andreas Lindén, a kutatás egyik résztvevője. A tudósok az Ecological Indicators tudományos folyóiratban publikálták az eredményeiket.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.