Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Kijött a fényre egy cég, amely több pénzt termel, mint Magyarország

NRGreport | 2019.04.03. 13:33

A szaúdi állami olajvállalat volt tavaly a világ messze legnyereségesebb cége, olyan vállalatokat maga mögé utasítva, mint az Apple és a szektortárs Exxon Mobil. Az állami tulajdonú Saudi Aramco adózás, hiteltörlesztés és amortizáció előtti profitja 224 milliárd dollár, a nettó eredménye pedig 111,1 milliárd dollár volt. Előbbi összeg Magyarország gazdasági teljesítményének durván a másfélszerese, az utóbbi pedig a háromnegyede.

A múltban is biztosan rengeteg olyan év volt, amikor az Aramco volt a világ legnyereségesebb cége, csak éppen erről hivatalosan nem lehetett tudni, mert a vállalat nem hozta nyilvánosságra a számait, mióta a 70-es évek végén államosították. Ez most annak köszönhetően változott meg, hogy a társaság kötvénykibocsátásra készül, ennek pedig feltétele a pénzügyi átláthatóság.

Az említett adatokat a világ három legismertebb hitelminősítője közé tartozó Moody’s és Fitch tette közzé, egyben mindkettő az ötödik legjobb hitelbesorolást adta a társaság adósságára. Talán furcsa lehet, hogy nem a legjobbat, de figyelembe kellett venniük, hogy az Aramco lényegében a szaúdi állami része, amely a politikai-gazdasági helyzettől függően egy tollvonással befolyásolhatja a társaság nyereségének alakulását. Ezzel függ össze, hogy egy hordó olajra vetítve például a Shell és a Total magasabb nyereséget ér el, mint az Aramco – derül ki a Bloomberg cikkéből.

A szaúdi vezetés eredeti terve egyébként az volt, hogy tőzsdére viszi a vállalatot. Abban bíztak, hogy 2000 milliárd dollárra értékeli majd a piac, így egy 5 százalékos részvénycsomag eladásából is 100 milliárd dollárra tehetnek szert a gazdaság átalakítását szolgáló terveikhez. Az eredeti menetrend alapján ennek már meg is kellett volna történnie, de jelen állás szerint 2021-ig elhalasztották a társaság tőzsdére lépését.

A kötvénykibocsátás B-tervként került elő. A napokban jelentették be, hogy az Aramco 69 milliárd dollárért megvásárolja a szaúdi állami vagyonalaptól a Sabic vegyipari társaság többségi részesedését, részben erre fogja fordítani a kötvényesektől származó pénzt. Egyébként szaúdi pénzügyi szempontból túl sok értelme nem lett volna az Aramco-Sabic üzletnek, hiszen az állam egyik szereplőjétől került volna át a másikhoz az összeg.

Persze az Aramco önmagában is Szaúd-Arábia fejőstehene, a profit felét elviszi a nyereségadó, van egy lépcsőzetesen változó, 20 százalékról induló bányajáradék, és 58,2 milliárd dollár osztalékot is fizetett az államnak tavaly. A cég szabad készpénzállománya 48,8 milliárd dollárt volt, az adóssága pedig 27 milliárdot tett ki.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.