Rezsi

Lehet, hogy mégsem olyan környezetbarát a laborban növesztett hús

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.04. 15:09

Az Oxfordi Egyetem érdekes kutatással rukkolt elő: a marhatenyésztés egyes módjainál környezetszennyezőbb lehet a laborban növesztett hús előállítása, így azt szorgalmazzák, hogy érdemes lenne újra átgondolni a mesterséges hústermesztés módszereit.

A marhatenyésztés kifejezetten környezetszennyező tevékenység, az állatok rengeteg üvegházhatású gázt engednek a természetbe – például a metánt és a dinitrogén-oxidot-, ráadásul nagyon sok édesvíz is fogy feleslegesen a gazdálkodás közben. Ennek alternatívájaként kezdték el vizsgálni kutatók azt, hogy a laborokban mesterségesen előállított húsfélék mennyivel lehetnek környezettudatosabbak, mint a marhahús hagyományos előállítása. Eddig úgy hittük, hogy a bolygónak a mesterséges hús jobbat tesz, most viszont kiderült, hogy könnyen lehet: mégsem így van.

Címlapkép és fotó forrása: Pixabay.com

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak tanulmányából kiderül, hogy nem minden esetben járunk jobban a laboratóriumi hústenyésztéssel: az ilyen munka is energiát fogyaszt, méghozzá nem is keveset. A probléma igazán csak akkor áll fenn, ha a jövőben is szénalapú fűtőrendszereken alapulnak majd ezek a technológiák, tehát az energiát továbbra is környezetszennyező módon nyerjük. Ilyen esetben egyes marhatartási megoldások sokkal kevésbé szennyezzük a bolygónkat.

Az igazi probléma az, hogy a húsfogyasztás iránti kereslet folyamatosan nő, ami egyrészt egyre több legelő kialakításáért is felel, másrészt a legelőket általában nitrogénalapú vegyszerekkel trágyázzák, ami szintén a károsanyagok kibocsájtásához ad hozzá.

Frontiers in Sustainable Food Systems tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók megjegyzik, hogy ha nem változtatunk az energiatermelési szokásainkon, akkor egyáltalán nem lesz megoldás a környezetszennyező marhatenyésztésre a laboratóriumi húsok előállítása. A mezőgazdaságból eredő üvegházhatású gázkibocsátás a globális felmelegedés mintegy negyedéért felelős, így egyértelmű, hogy meg kell reformálni a területet, az azonban egyelőre még nem tiszta, pontosan hogyan érjük el mindezt. Könnyen lehet, hogy a környezettudatos energiatermelésben van ennek is a megoldása.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.