Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Miért emelkedik ennyire a kőolaj ára?

Pletser Tamás, Erste Research | 2019.04.05. 06:14

A kőolaj árfolyama kitört a korábbi ársávból, a WTI bőven 60 dollár fölé emelkedett. Mi okozta ezt a masszív emelkedést? Az OPEC politikája, a venezuelai válság és a bízakodásra okot adó kínai-amerikai tárgyalások mellett a fő ok szerintem az, hogy nyilvánvalóvá vált, az amerikai palaolaj termelő szektorban lévő problémák megakasztják az Egyesült Államok kőolajtermelésének gyors felfutását. A szektorban lévő palaolaj cégek már inkább a megtérüléssel foglalkoznak, nem az ész nélküli növekedéssel, miközben a termelők problémái csak lassan oldódnak meg. Ezért várhatóan nem lesz akkora év végi palaolaj termelés, mint korábban vártuk, így van tere a kőolaj további áremelkedésének.

A palaolaj szektor néhány érdekes híre.

1. A fúróberendezés szám növekedés. Idén mindössze 5 olyan heti adat volt, ami a fúróberendezés szám emelkedését mutatta. A többi esetben csökkenést láttunk: ha csak az USA olajfúróberendezéseit nézzük az év elejei 877-ről 816-ra esett az aktív berendezések száma.

Baker Hughes USA nyersolaj fúróberendezések száma
Forrás: Baker Hughes, Bloomberg

2. Termelés megtorpanása: A március 29-én publikált EIA jelentés, ami a heti adatoknál pontosabb havi statisztikákat közli, a termelés megtorpanásáról adott számot. A 11,871 millió hordó/nap 2019. januári termelés 90 ezer hordó/nappal marad el az előző havitól. Havi csökkenésre 2018 áprilisa óta nem került sor.

USA havi nyersolaj termelés (ezer hordó/nap)
Forrás: EIA – Amerikai Energia Ügynökség

3. Földgáz ár. Az elmúlt napokban mínusz (igen, negatív!) 7,5 USD/MMBTu árra esett a Permián mezőn (El Paso) a gáz átvételi ár, amire gyakorlatilag soha nem volt példa. A negatív ár azért alakult ki, mert a szűk gázinfrastruktúra miatt nem lehet több gázt elszállítani a mezőről, miközben a termelők az olajtermeléssel párhuzamosan egyre több gázt termelnek ki. A földgáz egy részét elfáklyázhatják a termelők, de a szigorodó környezetvédelmi szabályozás miatt erre még Texasban is egyre kisebb a lehetőség. Az infrastruktúra hiánya – főleg a csővezetékek, gázszállítási kapacitások és exportterminálok – hiánya még mindig akut probléma, ami 2020 előtt nem oldódik meg.

EL Paso Permian földgáz ár (USD/MMBtu)
Forrás: Bloomberg

Ez a három hír együttesen azt mutatja, hogy az idei palaolaj termelés felfutás lassabb lesz, mint korábban vártuk. Az EIA március közepén közreadott rövid távú kilátások jelentése szerint az USA átlag nyersolaj termelése 12,3 millió hordó/nap mértéket ér el 2019-ben és 13,0 millió hordó/napra nő 2020-ban, ami a februári jelentéshez képest visszaesést jelent (12,4 millió és 13,2 millió hordó/nap 2019-re és 2020-ra). Az amerikai palaolaj termelés egyelőre nem reagált a magasabb árakra, sőt a gyengébb termelés éppen azt a hitet kezdi elvenni, hogy a rugalmas termelésnek köszönhetően az USA játszhatja a kiegyenlítő szerepet. Ez pedig teret adhat a további globális olajár emelkedésnek, így 70 dollár feletti Brent árat láthatunk hamar, ha csak a globális növekedés nem torpan meg.

  Pletser Tamás, Erste Research
Címkék
#Brent   #eia   #földgáz   #Kína   #kőolaj   #kőolajtermelés   #olajár   #OPEC+   #palaolaj   #USA   #Venezuela   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.