Fenntarthatóság

Áram az óceánból

NRGreport | 2019.04.09. 12:04

Az óceán ereje – a hullámok, az árapály – rengeteg tiszta energiát szolgáltathat a leginkább rászorulóknak. Franciaország egyik szigete, Ushant hajóval körülbelül másfél órára van a kontinenstől.

Mivel a sziget messze esik a kontinens áramellátásától, Ushant kénytelen drága dízelüzemanyaggal biztosítani 842 lakosának az áramot. Ám ez változóban van. A tervek szerint a sziget kevesebb mint 10 év alatt teljesen átállna a megújuló energiaforrásokra.

„Rájöttünk, hogy minden rendelkezésünkre áll az energia előállításához – süt a nap (mint ma is), gyakran fúj a szél és itt vannak a tengeri áramlatok a sziget körül” – mondta az euronewsnak Denis Palluel polgármester.

Ötszintes épület a víz alatt

A szigettől délkeletre fekvő szorosban vannak Franciaország legerősebb árapály keltette áramlatai. Itt, a Fromveur-átjáróban állította fel a francia Sabella társaság kísérleti berendezését. A tengerfenéken, 55 méter mélyben elhelyezve a D10 az áramlatokat elektromossággá alakítja át, amit aztán egy víz alatti kábelen juttatnak a partra.

„Voltaképpen egy víz alatti szélturbináról van szó. A hidrokinetikus energiát, a víz sebességét használjuk. Az apály és dagály miatt keletkező áramlatok forgatják az erőművet működtető rotort” – írta le a működési elvet Jean-François Daviau, a Sabella elnöke.

A tavaly októberben működésbe helyezett D10 akkora, mint egy ötemeletes épület. Úgy építették meg, hogy ellenálljon a szélsőséges óceáni körülményeknek anélkül, hogy túl gyakran kellene szervizelni, ami gazdaságtalanná tenné a működést.

Még két év tesztelés bizonyíthatja a megbízhatóságát. Amint a technológia olyan szintre fejlődik, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhet, az általa megtermelt energia ára is versenyképes lesz.

„A turbinák akkor érnek majd be igazán, amikor képesek leszünk bebizonyítani, hogy rendkívül megbízható gépeket tudunk gyártani. Nem lenne túl gazdaságos, ha kétévente ki kellene emelni őket” – tette hozzá Jean-François Daviau.

Európa fogyasztásának 10 százaléka

Az elkövetkező években a Sabella még több turbinát tervez beüzemelni. A Fromveur-átjáró becsült kapacitása 500 megawatt, ami bőven meghaladja a sziget szükségleteit. Az energia egy részét így kábelen a kontinentális Franciaországba lehetne szállítani, ami így még kevésbé függne a fosszilis üzemanyagoktól.

Pár évtized múlva az új technológiák az óceán energiáját az elektromosság egyik legfontosabb forrásává teszik. Az iparág 2050-re Európában 100 gigawattnyi termelési kapacitást tervez kiépíteni. Ez 76 millió háztartást látna el elektromos árammal – azaz a kontinens teljes fogyasztásának 10 százaléka érkezne az óceánból.

A demonstrációs szakaszt elérő prototípusok közül többet az észak-skóciai Európai Tengeri Energia Központban tesztelnek. A vízen lebegő platform egy uniós projekt, amit a spanyol Magallanes Renovables cég működtet. A turbinákat a víz alatt szerelik, ami viszonylag könnyűvé teszi a fenntartást még itt, az Orkney-szigetek nem kevés kihívást tartogató vizein is.

„Több mint 18 méteres, hatalmas hullámok is vannak. Az áramlás sebessége pedig meghaladhatja a 4 métert másodpercenként – ami azt jelenti, hogy körülbelül félmilliárd tonna víz halad keresztül óránként. Nagyon kemények a körülmények, azaz ha ezek a technológiák itt működőképesek, akkor bárhol a világon azok” – mondta Lisa MacKenzie, az EMEC kommunikációs menedzsere.

Az európai vállalatok világszinten is vezető pozícióban vannak egy olyan piacon, melynek értéke 2050-re elérheti az évi 53 milliárd eurót. Mindez a várakozások szerint 400 ezer munkahelyet teremthet Európában és felpörgetheti a part menti régiók gazdaságát.

„A szabadalmak számát tekintve Európa világméretekben is nagyon-nagyon jól áll. Szerintem azért, mert a különböző országok mind a saját, különböző erősségeikre játszanak és mindannyian látják, miként lennének képesek a legjobban kihasználni ezt a technológiát” – vélte Neil Kermode, az EMEC ügyvezetője.

Az Európai Bizottság az elmúlt tíz évben több mint 300 millió eurót fektetett ilyen projektekbe. Az iparágnak most nemzeti és magánbefektetőkre van szüksége, hogy a technológiát sikerüljön eljuttatni a piacra.

„Ez egy fontos iparág, és az EU ezt megértette. A technológiák kifejlesztése sokáig tart, de most már abban a szakaszban vagyunk, amikor ezek bekerülnek a vízbe és elkezdenek energiát termelni… Nagyon erős a támogatottság, de ezt fenn kell tartani. Most nem szabad feladnunk és megtorpannunk” – hívta fel a figyelmet Neil Kermode.

 

Címlapkép forrása: Pixabay.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.