NRGreport
Menü

Tényleg fogyasztja az áramot a laptop, ha bedugva hagyjuk?

Rezsi | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-04-10 10:41

Rengeteg találgatás és hamis mítosz kering a bedugott elektronikus eszközökkel kapcsolatban, ezek között az élen jár a használaton kívüli laptop töltőjével kapcsolatos kérdés. Rengetegen gondolják úgy, hogy a töltőt ki kell húzni, ha nem használjuk az eszközt, de legalább ennyien is hagyják bedugva, mondván, egyáltalán nem fogyaszt áramot. Mi az igazság?

Valójában töltője és laptopja, ebből következik, hogy gyártója válogatja, mennyi áramot használ az eszköz és a hozzá tartozó töltő, ha nem használjuk. Általánosságban viszont elmondható, hogy jobban járunk, ha kihúzzuk a konnektorból a töltőt, hiszen a legtöbbje akkor is fogyaszt áramot, ha magát a laptopot nem is használjuk – viszont ez az árammennyiség elenyésző.

Úgy lehet a legjobban megállapítani, hogy melyik töltő fogyaszt több áramot, hogy megnézzük, meleg-e a tápegység: ha igen, akkor még úgy is adunk hozzá az áramfogyasztásunkhoz, hogy otthon sem vagyunk. Egyébként is, tűzveszélyességi szempontból is érdemes minden lehetséges elektromos eszközt kihúzni, ha nem vagyunk otthon, hiszen bármikor lehetnek zárlatosak. Viszont ha csakis környezettudatosság miatt, vagy a pénztárcánk kímélése érdekében húznánk ki a töltőket, akkor nem érdemes velük foglalkozni: néhány forintot veszíthetünk csak velük évente.

Rengeteg elektromos eszköz szívja akkor is az áramot, ha nem használjuk: ilyenek a játékkonzolok, a monitorok, a tévék vagy a szóban forgó laptopok. Ezeket gyakran energiavámpír készülékeknek nevezzük, hiszen nagyon kevesen gondolunk arra, hogy ki kellene őket húzni használat után. A How To Geek tesztelte a teóriát, és ők úgy találták, hogy felesleges kihúzni a konnektorból a töltőket, ha nem használjuk őket – nagyon kevés áramot fogyasztanak ugyanis.

A teszt során kiderült, hogy egy átlagos eszköz 0,3 wattnyi energiát használ el egy nap, ez egy évben, minden egyes nap folyamatos használattal 2,628 kilowattóra. Ez persze az Egyesült Államokbeli mérés, de itthon sem lehet sokkal több. Itthon az áram költsége persze szolgáltatótól függ, de ez a 2,6 kilowattóra nagyjából 70-80 forintnak felel meg – egy évben.

Ez elenyésző összeg, inkább azért kellene a töltőket kihúzni, nehogy valamilyen oknál fogva zárlatot kapjanak, ami szintén nem valószínű, de megeshet. Spórolási célokból viszont nem feltétlenül szükséges mindig erre odafigyelni.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

NRGreport, Nagy Nikoletta