Vállalatok

Ma van a Mol nagy napja

NRGreport | 2019.04.11. 06:02

Zajlik a hazai közgyűlési szezon, amely a Nyomda eseményével vette kezdetét, ma pedig a Mol közgyűlésével folytatódik. A befektetők fókuszában természetesen az osztalék áll. 

 

Ma tartja éves rendes közgyűlését a Mol. A szokásosnak mondható napirendi pontokon túl a részvényesek számára az egyik legfontosabb pont az osztalékról szól. A társaság igazgatósága részvényenként 142,5 forint osztalék kifizetését javasolja a 2018-as eredmény, illetve szabad cash flow után. A teljes osztaléktömeg megközelítőleg 107,3 milliárd forint, és mivel a vállalat a több mint 69 millió darab saját részvényre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, az egy részvényre fizetendő osztalék számításaink szerint 142,99 forint lesz. 

Ma van a Mol nagy napja

A társaság által megjelölt 142,50 forintos osztalékkal, illetve a Mol-részvény szerdai 3280 forintos záró árfolyamával számolva a részvények osztalékhozama 4,34 százalék, amivel a hazai tőzsdei részvények között a magasabb osztalékot fizetők közé tartozik. 

Ma van a Mol nagy napja

A 107,3 milliárd forint osztalékból 41,5 milliárd forint jut a külföldi, nagyrészt intézményi befektetőkre, a magyar állam (MNV Zrt.) 29,8 milliárd forintot kap, az Oman Oil magyar leánya 8,42 milliárd forinttal, a hazai intézményi befektetők pedig 6,67 milliárd forinttal részesülnek a Mol-osztalékból. Az OTP Bank 5,77 milliárd, az ING Bank 5,24 milliárd, az UniCredit Bank 3,91 milliárd, a hazai magánszemély befektetők 3,8 milliárd, az OTP Alapkezelő 1,44 milliárd forintot kap, a fennmaradó 0,77 milliárd forint pedig a MUFG (Mitsubishi UFJ Financial Group) pénzügyi csoporthoz kerül a Mol-osztalékból. 

Ma van a Mol nagy napja

Az alaposztalék értéke tavalyhoz képest 11,8 százalékkal hozzávetőlegesen 95 forintra növekszik. Az igazgatóság azt is javasolja, hogy az előző évhez hasonlóan a társaság rendkívüli osztalék formájában ossza meg részvényeseivel a 2018-as erős, az eredeti terveket meghaladó szabad cash flowt, mely az alaposztalék 50 százaléka, részvényenként 47,5 forint, így a teljes osztalék részvényenként hozzávetőlegesen 142,5 forint. A teljes, közel 107,3 milliárd forintos osztaléktömeg 71,5 milliárd forint rendes és 35,8 milliárd forint rendkívüli osztalékból áll össze. (A Mol 2018-ban 2,7 milliárd dollár EBITDA-t valamint 1,4 milliárd dollár egyszerűsített szabad cash flow-t termelt – a menedzsment várakozása 1,4 milliárdos EBITDA, és 1,1-1,3 milliárd dolláros cash flow volt.)

Az osztalékfizetés kezdő időpontját az igazgatóság határozza meg úgy, hogy az erre vonatkozó közlemény első megjelenése és az osztalékfizetés kezdő napja között legalább tíz munkanapnak kell eltelnie. Osztalékra az a részvényes jogosult, aki az igazgatóság által meghatározott és az osztalékfizetésre vonatkozó közleményben meghirdetett fordulónapon lefolytatott tulajdonosi megfeleltetés alapján a részvénykönyvben szerepel.

A Mol legutóbbi, februári befektetői prezentációjában a további években várható osztalékpolitikával kapcsolatban is megosztotta várakozásait. Ez alapján a növekvő osztalék politikája folytatódhat a társaságnál, amelynek becslései szerint mintegy évi 10 százalék körüli alaposztalék-emelkedést feltételezve 2023-ban az alaposztalék 130-140 forint lehet. 

Ma van a Mol nagy napja

A teljes, angol nyelvű prezentációért katt!

  NRGreport
Címkék
#közgyűlés   #Mol   #osztalék  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.