Rezsi

Már most gazdaságosabb elektromos autót fenntartani, mint hagyományosat

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.11. 07:36

Legalább is abban az öt országban, amit egy friss, erre irányuló kutatás vizsgált. A Nemzetközi Tiszta Közlekedésért Tanács kiadványából kiderült, hogy fenntartani és üzemeltetni egy elektromos VW golfot még mindig olcsóbb és gazdaságosabb, mint a dízellel és benzinnel működő társait.

Az elektromos autókat még mindig rengeteg kritika éri, többek között azért is, mert az általuk használt elektromosság még mindig nem környezettudatos forrásokból származik. Ehhez még hozzájön az is, hogy ezek a kocsik egyelőre még mindig nem épültek be szélesebb körben a mindennapjainkba, részben a borsos áruk miatt is. Fenntartani őket viszont még mindig olcsóbb, mint a benzines és dízeles változatokat, legalább is néhány országban – derült ki a Nemzetközi Tiszta Közlekedésért Tanács (International Council for Clean Transportation, ICCT) kutatásából, melyet az Energyworldmag boncolgat.

Forrás: Pixabay

Az ICCT öt országot vizsgált abból a szempontból, hogy az egyik legnépszerűbb európai kocsi, a Volswagen Golf melyik változata a gazdaságosabb: a teljesen elektromos, a hibrid, a benzinnel vagy a dízellel működő. Az összehasonlítás az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Norvégiában történt meg, mindenhol a helyi kedvezményeket és árakat figyelembe véve.

Kiderült, hogy a dízellel szemben Norvégiában jelentenek a legnagyobb előnyt az elektromos autók, a briteknél van a legkevesebb megtakarítás, ha környezettudatos kocsira váltanak. A másik három országban 11-15 százaléknyi összeget lehetett megtakarítani, Norvégiában ez az arány 27 százalék.

A négy éves kutatás alatt az akkumulátoros elektromos autók bizonyultak a leginkább gazdaságosnak, de a kutatók azt is megjegyezték, hogy ez életviteltől is függ. Nyilvánvaló, hogy igazán előnyösek ezek a kocsik csak rövidebb távokon lesznek, aki sokat jár vidékre, vagy nagyobb utat tesz meg rendszeresen, azok inkább veszíthetnek rajta.

Nemcsak az üzemanyagon és a fenntartási költségeken lehet spórolni az elektromos autókkal, pénzt takaríthat meg a tulajdonos a kedvezményes parkolással is. Mindenkinek az életmódjától függ az, hogy éppen melyik kocsi a legmegfelelőbb számára.

Az ICCT azt is megjegyezte, hogy az emberek tájékoztatásán és ösztönzésén kívül ugyanúgy a nagy autógyártókat is az elektromos modellek gyártására kellene ösztönözni. A kereslet és a kínálat ugyanis oda-vissza is befolyásolhatja egymást.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.