Fenntarthatóság

Rekordot döntött Magyarország legújabb nagy naperőműve

NRGreport | 2019.04.11. 15:03

Szerdán hivatalosan is átadták Bükkábrányban Magyarország jelenlegi legnagyobb, 22,6 megawattos naperőművét. A Mátrai Erőmű ZRt. 100 százalékos tulajdonában lévő Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. 5,4 milliárd forintba kerülő beruházása saját erőből, illetve a Gránit Bank Zrt. finanszírozásában valósult meg.

A naperőmű a korábbi meddőhányó 32 hektáros, rekultivált területén valósult meg, és 63 840 darab, egyenként 355 wattos napelemből áll. A területen 10 kompakt inverter-transzformátor állomást helyeztek el, a megtermelt villamos energiát 35 kilovoltos feszültségszinten, a bükkábrányi telephely meglévő alállomásán keresztül táplálják az ÉMÁSZ hálózatába. A kivitelező fővállalkozó a SPIE Hungária Kft és a német bejulo GmbH volt.

A tavaly szeptemberi alapkőletétel után februárban kezdődött meg a próbaüzem, és április 1-jétől már kötelező átvételi rendszerbe értékesíti a megújuló villamosenergiát az erőmű. A Mátrai Erőmű tájékoztatása szerint a kedvező időjárásnak köszönhetően már sikerült megközelíteni a névleges 19,95 MW-os teljesítményt. Az éves várható termelés 25 gigawattóra, amely mintegy 10 ezer háztartás átlagos éves villamosenergia igényét képes fedezni megújuló forrásból. A fejlesztésnek köszönhetően körülbelül 25 ezer tonnával csökkenhet a hazai széndioxid-kibocsátás.

A Mátrai Erőmű ZRt. hosszú távú fejlesztési stratégiájának megfelelően a Bükkábrányi Fotovoltaikus Projekttel kezdte meg a nagyszabású, megújuló energiatermelési beruházások sorát, amelyek a bányaművelés és erőmű-üzemeltetés után felhagyott területeken valósulnak majd meg. A vállalat célja, hogy a megújuló energiatermelési fejlesztésekkel megőrizze piaci pozícióit, vagyis továbbra is a hazai termelés ötödét, az itthon fogyasztott áram 15 százalékát a Mátrai Erőmű ZRt. állítsa elő.

A Mátrai Erőmű hosszú távú terveiről, egyebek mellett a megújulóenergia-termelésben elérni kívánt céljairól Valaska József, a zrt. igazgatóságának elnöke márciusban beszélt a Portfolio-nak adott interjúban

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.