NRGreport
Menü

Nem értek véget az autósok megpróbáltatásai: mehet tovább az olajár

Nyárra akár 80 dolláros hordónkénti szintre is drágulhat a Brent típusú olaj, ami további 15 százalékos szárnyalást jelentene a jelenlegi szintről. Ez pedig a magyar autósokra is hatással lehet, folytatódhat az áremelkedés a kutakon is. 

Frissítette olajárra vonatkozó előrejelzését az RBC Capital Markets, a cég elemzői szerint a Brent ára az idén 75 dollár körül alakulhat, de nyáron nem elképzelhetetlen a 80 dolláros szint sem. Jelenleg 70 dollár körül jár a jegyzés, ami 30%-kal magasabb, mint az év elején. Ha hinni lehet a szakembereknek, akkor innen jöhet még 15%-os további drágulás. 

Nem értek véget az autósok megpróbáltatásai: mehet tovább az olajár


Az RBC szerint az OPEC termeléscsökkentése mellett a növekvő kereslet és a politikai feszültségek fűtik az olajárat, emellett a piacon egyre kevesebben a további emelkedésre, éppen ezért lehet még tér felfelé.

Érdemes ugyanakkor fenntartásokkal kezelni a véleményt, hiszen a CNBC egy másik elemzőt is idézett, aki szerint "gyakorlatilag lehetetlen megjósolni", merre tart majd a nyersanyag ára, olyan sok a bizonytalanság jelenleg a piacon. 

Forrás: Portfolio