Vállalatok

Nyolc év kellett hozzá: megkezdték a sérült sugárzó fűzőelemek kiemelését Fukusimában

NRGreport | 2019.04.15. 10:36

A Fukusimai atomerőmű egyik pihentető medencéjéből megkezdték a 2011 márciusában összeroncsolódott fűtőanyag kazetták kiemelését – közölte hétfőn az üzemeltető cég, az állami tulajdonú Tepco.

hírado.hu közlése szerint a hármas reaktornál lévő medencében összesen 566 darab fűtőrúd található, melyből 512 már elhasználódott, de a Tepco emberei nem is ez utóbbiakat, hanem egy eddig fel nem használt fűtőrudat emeltek ki, majd helyeztek konténerbe. Az üzemanyagkazettát később egy másik pihentető medencébe teszik az egykori atomerőmű területén. A japánok úgy tervezik, hogy mintegy két évig tart majd, míg a teljes műveletet, mind az 566 fűtőrúdat kiemelik a jelenlegi helyéről.

A mostani beavatkozás egy újab lépés a hat reaktorból álló létesítmény leszerelési folyamatában. A Napi.hu megírta: az érintett térségbe megkezdték az egykori lakosság szervezett visszatelepítését. Annak ellenére, hogy az ENSZ szerint a sugárzási szint még egyáltalán nem csökkent az elégségesen alacsony szintre.

Az egyik kísértetvárosba, Okumába mostantól hivatalosan is vissza lehetne települni. A városka, ahonnan nyolc éve több mint 10 ezer embert evakuáltak, egy felmérés szerint az egykori lakók 12 százaléka visszatérne – egy friss regisztrációs adatsor szerint viszont ez a szám valójában alig haladja meg a 365 főt.  A döntést annak ellenére kevesen hozták meg, hogy a hatóságok a város 40 százalékát biztonságosnak tartják az állandó visszatelepüléshez, és májusban új városháza is nyílik a szervezettebb ösztönző kampány érdekében.

A 2011-ben  kitelepítettek zöme – vagyis a 160 ezerből legalább 120 ezer ember – a mai napig ideiglenes szükséglakásokban él, és a helyzetüket az ígéretek ellenére sem rendezte azota sem a japán kormány. A Greenpeace egy 2016-ban megjelent tanulmánya szerint az érintettek között kiugróan magas szintű a depresszió, és a hontalanná tettek közt rengetegen váltak pszichotikusan is beteggé. Máig sok öngyilkosság történik, még többen lettek alkoholisták, miközben a helybéliek és a nincstelenné vált ki/betelepítettek között is gyakori a feszültség.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, a földmozgást követő hatalmas szökőár pedig megrongálta a fukusimai atomerőművet. Három reaktorban magolvadás következett be. A fűtőanyag átolvasztotta a reaktor vasbeton nyomástartó edényét, és felgyülemlett az atomreaktor alján. A megsérült reaktorokat hűtik, folyamatosan vizet pumpálnak bele. A tönkrement erőmű leszerelése a Tepco mai becslése szerint legalább 40 évig tart majd, a költségeket azonban az állami cég megbecsülni sem hajlandó.

A telephelyéről jelenleg is, továbbra is radioaktív anyagok kerülnek a levegőbe, a vízbe és a talajba. A legnagyobb veszélyt jelentő, leolvadt reaktormagokhoz még csak eljutni sikerült – idén februárban az is szenzációs hírnek számított, hogy a 2-es reaktor romjai alá beküldött robot – a korábbiakhoz képest – nem ment tönkre percek alatt. A csiptetőkarral felszerelt robottal így már mintát tudtak venni a leolvadt reaktormagból, de azt, hogy mindez mikor juthat el a tényleges katasztrófaelhárításig, senki sem tudja.

A felszínen a katasztrófa utáni takarítás során felhalmozott, zömmel műanyag zsákokba csomagolt, de ettől még nem kevésbé radioaktív hulladék elhelyezéséről pedig máig nincs megnyugtató és végleges döntés.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.