NRGreport
Menü

Történelmi felvásárlás jöhet létre az olajiparban

A Chevron 33 milliárd dollárért megvásárolná az Anadarko Petroleum nevű céget, jelentette be az egyesült államokbeli székhelyű energetikai nagyvállalat. Amennyiben megvalósul, az ügylet értéke alapján a valaha volt 11. legnagyobb energiavállalat-felvásárlás lesz a történelemben. 

 

A Chevron a második legnagyobb egyesült államokbeli energetikai vállalat, az Anadarko megszerzésével pedig jelentősen bővülnek palaolaj- és gáztermelési eszközei. A nagy amerikai olajcégek versenyt futnak azért, hogy a lehető legjobban megvethessék lábukat az ország (pala-)olajtermelésének bővülését alapvetően biztosító texasi Permi-medencében.

A részvény- és készpénzmozgással is járó tranzakció az Anadarko részvényeit 65 dollárra értékeli, ami 37 százalékos felárat jelent a csütörtöki 46,80 dolláros záróárhoz képest. Az Anadarko részvényesei minden részvény után 0,3869 Chevron-részvényt, valamint 16,25 dollár készpénzt is kapnak, a Chevron pedig az Anadarko 15 milliárd dolláros adósságállományát is.

Az akvizícióval egyúttal a Chevron mélytengeri kutatás- termelési lehetőségei is bővülnek; az Anadarko jelenleg 10 kitermelő egységet üzemeltet a Mexikói-öbölben. Továbbá, a cseppfolyósított földgáz piacán is erősödhet a Chevron pozíciója, miután az Anadarko mozambiki lelőhelyre jelentős LNG-termelő üzletet épített fel.

Az ügyletet a terv szerint 2019 második félévében zárhatják. Amennyiben elfogadják, a Chevron sajátrészvény-visszavásárlási programjának éves keretét 4 milliárdról 5 milliárd dollárra emeli.

Pénteken délután a Chevron-részvény árfolyama 5 százalék fölötti gyengülést mutat. 

Történelmi felvásárlás jöhet létre az olajiparban


Ugyanakkor az Anadarko-részvény árfolyama valósággal kilőtt, és több mint százalékkal erősödik. 

Történelmi felvásárlás jöhet létre az olajiparban

Forrás: Portfolio