Innováció

Hernádi: nem üzemanyagot, hanem kilométereket adunk el

NRGreport | 2019.04.16. 11:33

Az elektromos autózás a legkönnyebben elérhető technológia ma, ami képes kiváltani a hagyományos üzemanyagokat. Bár megvannak a technológia korlátai, az e-autók a relatív rövid távok lefutására és a városi közlekedés sajátosságaira a leghatékonyabbak, így a nagyvárosi életben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Az e-autózásról és a MOL jövőbeli terveiről is beszélt Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója tegnap az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hernádi szerint nincs jobb és olcsóbb technológia ma, ami képes lenne alternatívaként szolgálni a hagyományos üzemanyagokkal szemben, ugyanakkor az elektromos autózás további fejlődéséhez és tömeges elterjedéséhez az is kellene, hogy az akkumulátorok előállítási ára felére csökkenjen. Ez persze nem beláthatatlan cél, de a vezérigazgató szerint a hosszabb vidéki utak és nagyobb terhek szállítása esetén nagy valószínűséggel a hagyományos üzemanyagok sokáig maradnak még használatban.

Forrás: MOL

Az elektromos autózás leginkább a nagyvárosokban tud majd teret hódítani magának,  hiszen a rövid távokra, a városi forgalom sajátosságaira és a sok araszolásra az e-autók hatásfoka kimagaslóan jó. Mindemellett a nagyvárosi lakosság környezettudatossága is nagyban elősegíti a technológia terjedését. Jól látszik, hogy folyamatosan növekszik az értékesítés is, Németországhoz hasonlóan Magyarországon is az új autók értékesítésének nagyjából 2%-át teszik ki az e-autók.

Az e-autózás terjedését mutatja az is, hogy a MOL közösségi autós szolgáltatása, a MOL Limo felülmúlta a cég által kitűzött terveket az elmúlt évben. Amennyiben hasonlóan jó ütemben alakulnak a számok a jövőben is, Hernádi szerint a MOL akár már idén vizsgálhatja a szolgáltatás alternatív lehetőségeit, így Budapesten kívül más vidéki városokba is eljuthatna a Limo.

Ahogy száz évvel ezelőtt a szénhidrogének mellett tették le a voksukat, ugyanúgy most is ki fogják választani a vevők és a történelem, hogy a hidrogéncella, a szénhidrogén, az alkohol, vagy éppen az elektromos autó lesz-e a közlekedésben meghatározó üzemanyag. A MOL számára az a fontos, hogy meghatározó legyen a piacon. „A mobilitás arról szól, hogy kilométereket adunk el, nem üzemanyagot.” – hangsúlyozta Hernádi.

A MOL vezérigazgatójával készült interjúban szó esett a MOL elmúlt évéről, a jövőben tervezett fejlesztésekről, a magyar-horvát kapcsolatokról, valamint arról is, hogy a MOL munkáltatóként hogyan próbálja bevonzani az újabb generációkat. A teljes műsor az InfoRádió oldalán hallgatható meg.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.