Fenntarthatóság

Mégsem tesz jót a környezettel, ha műanyag helyett vászonszatyrot használ

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.17. 13:41

Ha bárkit megkérdezünk az utcán, hogy vajon a műanyag- vagy a vászonszatyor a környezettudatosabb, valószínűleg mindenki a másodikat vágná rá válaszként – pedig egyáltalán nem biztos, hogy ez így is van. A vászonszatyor ugyanis előállításában legalább annyira környezetszennyező, mint a műanyag változat, csak teljesen máshogy károsítja a bolygót.

Egy friss kutatás kimutatta, hogy nem mindegy, melyik oldalról nézzük a műanyagzacskó és a vászontáska problémáját. Alapvetően mindenki azt gondolná, hogy a vászonszatyor a környezettudatosabb választás, hiszen mindenhol azt ajánlják, hogy ha a műanyagszennyezést vissza akarjuk szorítani, ilyen és ehhez hasonló hétköznapi intézkedésekre lesz szükség.

Ezzel magában még nincs is semmi baj, valóban így van, a műanyagszennyezést lehet mérsékelni azzal, ha mindenki átáll a vászonszatyorra a műanyagzacskó helyett. Csakhogy ezzel lehet, hogy nagyobb veszélybe sodorja a bolygót, mintha megvette volna azt az egy káros zacskót.

Ha ugyanis a megvásárolt és felhasznált mennyiség alapján akarjuk eldönteni, hogy a vászon vagy a műanyag a jobb választás, egyértelműen a vászonszatyorra kell voksolni – viszont ha egyetlen eszköz előállítását nézzük, a vászontáska szépen lemarad a műanyagzacskó mögött.

A dániai környezetvédelmi és élelmiszerügyi minisztérium kutatása megállapította, hogy egyetlen vászontáska elkészítése sokkal nagyobb terhet ró a környezetre, mint egyetlen műanyagzacskó előállítása. Utóbbinál természetesen csak akkor jön jól ki a lépés, ha nem vesszük figyelembe, mennyi ideig megmarad a környezetben az az elképesztő mennyiségű műanyag, amit megvásárolunk.

A kutatásból kiderült, hogy egy vászontáska előállítása a nulláról kezdve 271,5 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár, ugyanez egy nagy sűrűségű polietilén szatyorra vonatkoztatva másfél kilogramm. Mikor a vászontáskára áttér valaki, hogy óvja a környezetet, bizonyos szempontból pontosan azt rombolja.

Bármennyire érdekes is, a korábban említett, de alacsony sűrűségű polietilén szatyor az, amelynek gyártása a legkevésbé terheli meg a környezetet – ez a legócskábbnak, leggyengébbnek látott zacskó a kínálatból. Ahhoz, hogy egy vászontáskának ugyanott legyen a környezeti haszna, mint a műanyagszatyornak, egészen pontosan 7100 alkalommal kell újrahasználni, ami azért elég reménytelennek tűnik.

Persze a kutatás nem figyelte azt, hogy a műanyag egyébként milyen más káros hatással van a környezetre, csak azt, hogy az előállítás területén melyikkel járunk jobban. Míg a vászontáskát nem vesszük minden héten több tízesével, addig a nejlonzacskót igen – ezen azért érdemes elgondolkozni.

 

Képek forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.