Vállalatok

Moszkva leállítja az ukrajnai szén-, olaj és gázexportot

NRGreport | 2019.04.23. 06:04

Oroszország június elsejétől leállítja és külön engedélyhez köti a szén, a kőolaj, az olajipari termékek és származékok, illetve a földgáz exportját Ukrajnába, válaszul az ellene Kijev által bevezetett legújabb szankciókra – jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Gorkiban, a csütörtöki kormányülésen. 

Moszkva emellett megtiltja az ukrán gép-, könnyű- és fémfeldolgozó-ipari termékek importját. Ennek a behozatalnak az értéke tavaly megközelítette a 250 millió dollárt.

A lépést az váltotta ki, hogy a múlt héten az ukrán kormány újabb szankciókat fogadott el Oroszország ellen. A kijevi kabinet egyebek között megtiltotta a befőttesüvegek, az üvegpalackok, a formalin és más árucikkek behozatalát.

Ukrajna függése az orosz energiahordozók behozatalától az elmúlt években jelentősen csökkent, miután Kijev számos erre irányuló lépést tett, például a gázellátás diverzifikálásával. Ennek köszönhetően ugyan a közvetlen gázfüggőség csökkent, azonban Lengyelországon, Szlovákián és Magyarországon keresztül továbbra is főleg orosz eredetű gázt importál. Ennek aránya az ország fogyasztásában mintegy 35 százalék, azonban Kijev célja a saját gáztermelés fokozása, amivel 2020-ra önellátóvá tennék az országot.

Az orosz szankciók kiterjesztését Medvegyev három nappal az ukrán elnökválasztás második fordulója, és egy nappal a jelöltek tervezett vitája előtt jelentette be. "Kénytelenek vagyunk megvédeni érdekeinket. Ezzel kapcsolatban kormányrendeletet írtam alá" – mondta. "Véglegesítjük azon áruk listáját, amelyeket ez év június elsejétől kizárólag külön engedély alapján lehet majd kivinni Ukrajnába – közölte az államfő, hozzátéve, hogy ezek közé tartoznak a tüzelőanyagok is.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.