Fenntarthatóság

Nem is annyira környezetbarát az e-autó

NRGreport | 2019.04.24. 14:44

Az elektromos járművekre átállás csak jelentéktelen mértékben járulhat hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének tanulmánya szerint, írja az MTI nyomán az Index.

D  VG20181128002

Fotó: Varga György

Az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) közleménye megállapítja,

HOGY AZ ELEKTROMOS JÁRMŰVEK FORGALOMBA ÁLLÍTÁSA NEM JÁRUL HOZZÁ SZÁMOTTEVŐ MÉRTÉKBEN A KÖZLEKEDÉS SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁSÁNAK CSÖKKENTÉSÉHEZ.

Ehelyett a közlekedésben sokkal inkább a földgáz, hidrogén és bio-metán üzemű belsőégésű motorok elterjesztésére kellene helyezni a hangsúlyt.

Németországban az áramtermelési energiamixet és az akkumulátorgyártás áramigényét is figyelembe véve az akkumulátor-üzemű teljesen elektromos járművek összesített járulékos szén-dioxid kibocsátása még a legjobb esetben is kissé meghaladja a dízelmotorokét, sőt átlagban magasabb annál.

Az ifo gazdaságkutató intézet jelentése a kölni egyetem és a müncheni egyetem már kereskedelmi forgalomban lévő elektromos és modern dízelautókkal végzett konkrét kísérleteire és számításaira alapuló tanulmányát idézi. A tanulmány az akkumulátorgyártás áramigénye mellett figyelembe vette az alternatív energiahordozókra épülő áramtermelés szerepét is az elektromos járművek összesített szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatásában.

A számítások kimutatták, hogy a földgázüzemű autók már a ma rendelkezésre álló technológiával is mintegy harmadával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a dízeles járművek.

Hosszabb távon mindemellett a hidrogén üzemű járművek kínálhatnak további előnyöket azáltal, hogy a hidrogén alkalmas a szél- és naperőművek által csúcsidőben termelt áram "tárolására" és későbbi felhasználására. Márpedig a csúcsidőben termelt áram tárolására egyre inkább szükség lesz azzal párhuzamosan, ahogy a technológia részaránya növekszik az energiamixben.

AZ IFO ÁLTAL IDÉZETT TANULMÁNY ÉLESEN BÍRÁLJA AZT AZ UNIÓS JOGALKOTÁSI GYAKORLATOT, AMELY "ZÉRÓ" SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁSSAL VESZI FIGYELEMBE AZ ELEKTROMOS AUTÓKAT AZ ELTERJESZTÉSÜKET ÖSZTÖNZŐ INTÉZKEDÉSEKBEN.

Ez az eljárás azt a benyomást kelti, mintha az elektromos autók nem termelnének szén-dioxidot, holott erről szó sincs – hívja fel a figyelmet a tanulmány. Valójában az elektromos autók gyártása és az akkumulátorok gyártása egyaránt meglehetősen energiaigényes folyamat. A forgalomban lévő elektromos autókat pedig a rendelkezésre álló energiamix alapján termelt árammal töltik fel.

A tanulmány szerint a szén-dioxid-kibocsátás tényleges és hatékony csökkentéséhez a hagyományos belsőégésű motorokkal először földgázüzemre, majd később a valóban "zéró" szén-dioxid-mérleggel rendelkező bio-metánra kellene átállni.

Az elektromos autók környezetterheléséről a Bloombergen jelent meg tavaly októberben egy elég alapos cikk. Ebből az derült ki, hogy minél nagyobb a nem megújuló energiaforrások aránya annak az országnak az energiamixében, ahol az akkumulátort gyártják, annál nagyobb lesz az elektromos autó környezetterhelése. Németországban például elég nagy ez az arány, a szén 40 százalékot tesz ki az energiamixben, emiatt ott legalább 10 évig kell használni egy elektromos autót, hogy ugyanannyira jöjjön ki a széndioxid-kibocsátása, mint egy hatékonyabb belső égésű motoros autónak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.