Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Európában kidobott elektronikus hulladék mérgezi az élelmiszert Ghánában

NRGreport | 2019.04.25. 10:24

A kidobott elektronikus eszközök sorsát követő két szervezet, az Ipen és a Basel Action Network friss jelentése szerint az illegálisan kezelt európai e-hulladék már kimutatható hatással van a ghánai élelmiszerláncra, írja a Guardian

Agbogbloshie szemétlerakójaFotó: Gioia Forster/dpa Picture-Alliance/AFP

A jelentés szerint a főváros, Accra mellett található nyomornegyedben, Agbogbloshie-ben tenyésztett csirkék tojásaiban mutattak ki többek között veszélyes mértékben dioxinokat és poliklórozott bifenileket (PCB). Ebben a negyedben mintegy 80 ezer ember él, és a helyiek egyik fő bevételi jelentőségét a máshonnan idehordott e-szemét feldolgozása jelenti: a hulladékból többek között rézkábeleket és más fémeket szednek ki, melyet aztán fillérekért tudnak értékesíteni. 

A most közölt jelentés szerint egyetlen szennyezett tojás elfogyasztásával egy felnőtt szervezetébe az európai élelmiszer-biztonsági irányelvekben előírtaknál 220-szor nagyobb arányban kerülhetnek bele dioxinok. De más, az emberi szervezetre ismerten káros anyagokat is ijesztő mértékben mutattak ki a tojásokban. 

A kutatásban ismét hangsúlyozták, hogy komoly problémákat jelent az a szabályozási környezet, melyben jelenleg az európai országokból a szennyező, káros anyagokat tartalmazó elektrotechnikai hulladékokat afrikai országokba, így töbek között Ghánába, Tanzániába és Nigériába szállítják. 

Agbogbloshie 2017 novemberébenFotó: CRISTINA ALDEHUELA/AFP

Környezetvédők régóta szigorúbb feltételeket szorgalmaznak, hogy a fejlett országokból az e-hulladék ne olyan szegényebb országokba kerüljön, ahol nincs meg a megfelelő infrastruktúra a biztonságos feldolgozásához. 

A ghánai környezetvédelmi hatóság vezetője, Sam Adu-Kumi a jelentés eredményét kommentálva elmondta, hogy Európa országainak maguknak kell kezdeniük valamit a mérgező e-hulladékukkal, ahelyett, hogy fejlődő országokba küldik tovább azokat. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.