Vállalatok

Furcsán hullámzott a Paksi Atomerőmű termelése

NRGreport | 2019.04.25. 15:04

Egy karbantartási munka miatt kedden 50 százalékkal csökkentették a Paksi Atomerőmű egyik blokkjának termelését. Korábban, húsvét vasárnap, hétfőn majd kedden is visszaesett pár órára a termelés.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 4. blokkján 2019. április 23-án 15.00 órától a 7. turbinagépcsoportot érintően karbantartást végeznek a szakemberek, amelynek kapcsán a blokkot 50%-ra leterhelik – közölte az erőmű. Tájékoztatásuk szerint a művelet a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve, a HUPX közzétételi honlapon bejelentve zajlik.

Bár az erőmű nem jelentette be, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító adataiból világosan kiderül, hogy az atomerőmű termelése már a hosszú hétvége folyamán is több alkalommal visszaesett körülbelül 100-250 MW közötti mértékben.

A kimutatás szerint előbb vasárnap délután, majd hétfő délután, végül kedd hajnalban is csökkent a termelés, ami azonban pár óra után visszaállt az eredeti szintre. A termelés ingadozásával kapcsolatban megkérdeztük a Paksi Atomerőművet, amelytől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az elmúlt hétvégén a Mavir és a kereskedőcég, az MVM Partner Zrt. kérésére hajtották végre a teljesítménycsökkentéseket. Ezek alapján az intézkedésnek rendszerszintű okai lehettek.

Az alábbi ábrán az alsó, legszélesebb kék tartomány jelzi a Paksi Atomerőmű termelésének alakulását. A grafikonon jól látható, hogy a nukleáris termelés csökkenését vasárnap, hétfőn és kedden a nap- és szélenergia-termelés felfutása előzte meg.

Erőművi termelés tüzelőanyag szerinti bontásban, nettó üzemirányítási mérés alapján: 

Furcsán hullámzott a Paksi Atomerőmű termelése

Mavir

Közben a hétvégi ünnepi időszakban a fogyasztás (rendszerterhelés) az ilyenkor szokásos módon jelentősen elmaradt a hétköznapitól, ahogy azt a Mavir grafikonja is mutatja. 

Furcsán hullámzott a Paksi Atomerőmű termelése

Mavir

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.