Rezsi

Három teljesen felesleges funkció a lakásban, ami nélkül rengeteget spórolhatunk

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.26. 06:13

Nagyon nehéz megtalálni azt a helyes arányt, ami a kényelem és a környezettudatosság között még élhető, de már nem is szennyezi a környezetet. Vannak az otthoni eszközeinknek olyan funkciói, amelyektől ugyan könnyebb az életünk, még sincs akkora szerepük, hogy ha egy kicsit spórolnánk a rezsin, ne lehessen megválni tőlük. Ha egy kicsit zöldebb akar lenni, vagy olcsóbbnak látná a számlákat, ezt a három funkciót nyugodtan felejtse el.

Minden egyes nap rengeteg energiát pazarolunk akár a tudtunk nélkül is olyan eszközökkel, amelyeknek már megszoktuk a munkáját, mégis teljes mértékben tudnánk élni nélkülük. Az alábbi apró tippekkel rengeteget spórolhatunk évente a rezsin, úgy, hogy meg sem kell változtatnunk a mindennapjainkat hozzá.

Kép forrása: Pexels.com

A mosogatógép szárító funkciója

Nagyon sok mosogatógépben beépített funkció, hogy ha a tulajdonos beállítja, képes forró levegővel megszárítani az edényeket. Ez teljesen felesleges, és csak áramot fogyaszt, ahogy felmelegíti a levegőt. Inkább érdemes kinyitni a mosogatógép ajtaját, ha elkészült a programmal, vagy egyszerűen eltörölgetni a nedves készletet, anélkül, hogy a környezetet azzal terhelnénk, hogy nem vagyunk képesek kézzel megszárítani az edényeket és tányérokat.

Ugyanígy a szárítógép használata

Ha már van, akkor azért nem érdemes kidobni, de ha csak a mosógép tudja a szárító funkciót is, akkor azt érdemes hanyagolni. Ilyenkor ugyanis teljesen feleslegesen használ el nagyobb mennyiségű áramot a gép, amikor egyszerű teregetéssel is meg lehet szárítani a ruhákat. A szárítógép egyszerűbb, de a teregetés a környezettudatosabb módszer – legalább néha érdemes ide-oda váltogatni, és nem mindig a géppel dolgozni mosás után. A szárítógép egyébként is egy energiavámpír, és itthon szerencsére egyáltalán nem terjedt el, ellentétben a nyugati kultúrákkal.

A bejárati lámpa

Lehet, hogy hasznosnak tűnik a mozgásérzékelő bejárati lámpa, de ha túlságosan érzékenyre állítottuk, komolyan felnyomhatja a rezsit, ahogy ki-be kapcsol, ráadásul hamarabb ki is ég miatta a lámpa a bejárat felett. Vagy állítsuk be rendesen, vagy pedig inkább ne is használjunk mozgásérzékelőt – kicsi az esélye, hogy nem tudunk élni nélküle.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.