Vállalatok

Kitört a felvásárlási háború – Váratlanul rálicitáltak az olajóriásra

NRGreport | 2019.04.26. 08:57

Várhatóan emelnie kell az Anadarko Petroleumra tett felvásárlási ajánlatán a Chevronnak, miután az Occidental Petroleum váratlanul rálicitált az energiaipari óriásra.

 

Az Occidental meglepő ajánlata értelmében az Anadarko részvényesei papíronként 76 dollárt kapnának készpénzben és Occidental-részvényben; az ajánlatot mintegy 57 milliárd dollár értékűre tette az arról elsőként beszámoló CNBC. Értesülések szerint az Occidental március vége óta három ajánlatot is tett, amelyek során az eredetileg 25 százalékos készpénzaránytól eljutottak addig, hogy az Anadarko részvényeiért már 50-50 százalékban készpénzt és Occidental-részvényeket kínáljanak.

A hónap során korábban a Chevron is felvásárlási ajánlatot tett az Anadarkóra, a részvény- és készpénzmozgással is járó tervezett tranzakció részvényenként mintegy 65 dollárról szólt, a Chevron pedig az Anadarko 15 milliárd dolláros adósságállományát is átvállalná, ami összességében körülbelül 50 milliárd dollárra értékelte a társaságot. Ez az ügylet már önmagában az egyik legjelentősebb lett volna az iparágban – értéke alapján a valaha volt 11. legnagyobb energiavállalat-felvásárlás lenne a történelemben – , azonban az Occidental ajánlatát követően várhatóan a Chevron tovább emel a téten.

Az ajánlati háborúban a tengerentúli olajipart követő elemzők véleménye szerint a Chevron esélyei jobbak, elsősorban azért, mert a részvényesek a Chevron-részvényeit vonzóbbnak tartják az Occidentalénál, de ezzel együtt a Chevronnak várhatóan érdemben, részvényenként mintegy 5-10 dollárral emelnie kell ajánlatán.

A Chevron a második legnagyobb egyesült államokbeli energetikai vállalat, az Anadarko megszerzésével pedig jelentősen bővülnének palaolaj- és gáztermelési eszközei. A nagy amerikai olajcégek versenyt futnak azért, hogy a lehető legjobban megvethessék lábukat az ország (pala-)olajtermelésének bővülését alapvetően biztosító texasi Permi-medencében. Az akvizícióval egyúttal a Chevron mélytengeri kutatás- termelési lehetőségei is bővülnek, valamint a cseppfolyósított földgáz piacán is erősödhet a Chevron pozíciója.

Az új ajánlat hírére a Chevron részvényeinek árfolyama szerdán több mint 3 százalékkal esett, de az Occidental árfolyama is gyengült kis mértékben. Ugyanakkor az Anadarko árfolyama kilőtt, és több mint 10 százalékos erősödéssel az S&P 500 index legjobb napi teljesítményét nyújtotta.
 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.