Rezsi

Most van a képernyőmentes hét

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.30. 09:09

Április 29. és május 5-e között zajlik világszerte a képernyőmentes hét, aminek az a lényege, hogy minél több időt töltsünk a tévé, a számítógép és a telefon képernyőjétől távol. A szervezők, akik egyébként a reklámmentes gyerekkorért is küzdenek, azt szeretnék, ha ebben az egy hétben a képernyőmentes időket valami tartalmas, aktív tevékenység váltaná fel.

A Campaign for a Commercial-Free Childhood, vagyis a Reklámmentes Gyerekkorért Kampány szervezi idén a képernyőmentes hetet, ami egy globális kezdeményezés, és arra sarkallja a családokat, tanárokat, közösségeket, hogy tegyék félre az elektromos eszközeiket, ne bámuljanak annyi képernyőt, és inkább valami offline tevékenységgel töltsék ki az idejüket. Az is fontos, hogy ne arra koncentráljanak, amit veszítenek, hanem arra, amit nyernek a dologgal.

„Az egy órás Youtube videonézés helyett menjenek ki a természetbe, a közösségi médián való tízperces nézelődés helyett rajzolgassanak valahova, egy esős délután megnézett film helyett beszélgessenek, olvassanak!” – olvasható a weboldalon.

Forrás: Pexels.com

A kampány története egyébként egészen 1994-ig nyúlik vissza, amikor az Egyesült Államokban Henry Labalme és Matt Pawa megalkotta a tévémentes hetet. Először 2010-ben lett belőle képernyőmentes hét, és ekkor vette át a CCFC is a szervezését.

A CCFC egyébként egy olyan szervezet, amely a gyerekekre targetált marketing és hirdetések megszüntetéséért kampányol, amelyek bizonyítottan rossz hatással vannak a gyerekek fejlődésére.

A weboldalon rengeteg lehetőséget mutatnak arra, hogyan vehet részt valaki a kezdeményezésben, aki érdeklődik – persze az alapvető tanács csak annyi, hogy mindenki legyen annyi időt távol a képernyőtől, amennyit csak tud. Nem mindenki teheti meg, hogy egyáltalán nem ül gép elé, hiszen van, akinek a munkája vagy a hobbija oda köti, de a lehetőségekhez mérten biztosan lehet csökkenteni a képernyő előtt töltött idő mennyiségét.

A leginspirálóbbak a weboldalon olvasható történetek: egy anyuka például azt vette észre, hogy rögtön segítene a kislányának, aki csak feküdt a szőnyegen, és nézelődött – de rájött, hogy néha az sem baj, ha a gyerek unatkozik, és nem foglalja le magát valamivel.

A cél alapvetően az, hogy a gyerekek kevesebbet használják a tévét, a laptopot vagy a telefont szórakoztatásra, de a kezdeményezésből a felnőttek is profitálhatnak. Ebben az egy hétben érdemes egy kicsit kevesebbet foglalkozni a képernyőkkel, és többet egymással.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.