Fenntarthatóság

Ez csak a kezdet! – üzente meg az Extinction Rebellion

NRGreport | 2019.05.01. 13:04

Az Extinction Rebellion környezetvédelmi aktivistái 11 napig tartó óriás demonstrációval bénították meg London néhány ikonikus helyszínét. A társalapító, Gail Bradbrook a Reuters-nek adott interjújában azt üzente a világnak: “Ez csak a kezdet!”

Modern világunk politikai, gazdasági és társadalmi struktúrája ellen irányuló, “kihalásunk ellen lázadás”-ra keresztelt klímamozgalom még sosem látott mértékben aktivizálta magát Londonban, az elmúlt hetekben. Aktivisták ezrei földre fekve blokádolták a brit főváros jellegzetes tereit köztük több nagyvállalat életterét is, így vált célponttá a Goldman Sachs és a Shell is. A rendkívül látványos, feliratos-pólós, plakátokat lobogtató, néhol maskarába öltözött, festett arcú tömegek mozgalmához nemrég Budapest is csatlakozott egy nap erejéig.

Forrás: Reuters / Peter Nicholls

Gail Bradbook nyilatkozataiban arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdasági növekedés érdekében bolygónk erőforrásait folyamatosan felemésztjük, és adósságokba verjük magunkat makro és mikro szinten egyaránt. Ma már egészen odáig elmegy, hogy az emberek ne fizessék vissza a jelzálogkölcsöneiket és a diákhiteleiket.

“A rendszert akarom megváltoztatni, tehát hívhatjuk bátran forradalomnak”-jelentette ki.

Az Oxford Circus, illetve a Waterloo hídjánál folytatott “tömeges behalás” blokádok nem mindig zárultak békésen. Több mint ezer embert tartóztattak le eddig a londoni rendőrök.

“A szeretet fogja tüzelni az elkövetkező időszakot” állítja Bradbrook az interjújában, és azt ígéri, hogy hamarosan további brit városokban is megindulnak.

Az Extinction Rebellion-ról

A szervezet tavaly alakult az Egyesült Királyságban. Az alig 15 fővel induló társaság mára a legnagyobb brit elégedetlenségi mozgalommá nőtte ki magát, munkájukat több száz kutató és tudós támogatja, akik mind egyetértenek abban, hogy a társadalom még mindig nincs tisztában azzal, mekkora környezetvédelmi álodozattal jár a felelőtlenül felpörgetett fejlődés és növekedés.

Az erőszakmentes polgári elégedetlenség hagyományait kimaxoló szervezet megítélése egyelőre megosztó Nagy-Britanniában. Vannak akik őrült hippibandaként sajnálják le őket, és vannak akik egyfajta új, sosem látott mértékű erő kibontakozását látják a mozgalmárokban. Népszerűségük egyre csak nő, már százával csatlakoznak hozzájuk olyan civilek is, akikre korábban semmiféle aktivista szerep nem volt jellemző.

Weboldalukon hirdetik meg az újabb és újabb blokádokat, jelenleg alapvetően London városában, ám terveik szerint, hamarosan, további városokat is célba vesznek.

 

Címlapkép forrása: The Guardian / Andy Rain/ EPA

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.