Innováció

Jöhetnek a kátyúmentes utak: Már jövőre megkezdi a termelést a MOL új gumibitumen üzeme Zalaegerszegen

NRGreport | 2019.05.02. 12:49

Letették az új gumibitumen üzem alapkövét Zalaegerszegen, a Zalai Finomító területén. A 3 millárd forintos beruházás 75%-át a MOL saját forrásból biztosítja, 25%-át pedig állami támogatásból, a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében finanszírozza.

Varga Mihály pénzügyminiszter, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója ünnepélyes keretek között rakta le az új gumibitumen üzem alapkövét Zalaegerszegen, mely a tervek szerint jövőre már évi 20 ezer tonna kapacitással meg is kezdi a termelést. A Zalai Finomítóban 2012-ben avatták fel a ma is működő, évi 5 ezer tonna kapacitású gumibitumen üzemet, és az elmúlt hat évben 60 km útszakasz épült vagy újult meg Magyarországon a gumibitumen felhasználásával. A technológia sikerességét pedig jól mutatja a megnövekedett keresleti igény, mely az új üzem felépítését is lehetővé tette.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A szabadalmaztatott gumibitumen technológia a MOL és a Pannon Egyetem szakembereinek közös fejlesztése, és számos szempontból előnyös a használata. A gumibitumennel tartósabb aszfaltutak építhetők, mivel ezek nagyobb terhelhetőségűek, kisebb fenntartási költségűek, rövidebb féktávolságú, a környezeti hatásoknak ellenállóbb felületet biztosítanak, illetve az így készült utakon a kátyúképződés is csak minimális mértékben tapasztalható.

A 3 milliárd forintos beruházásban épülő új üzem a gumibitumen gyártásához évi 3 ezer tonna gumiőrleményt használ fel, amely mintegy félmillió használt gumiabroncs újrahasznosításához járul hozzá. Ez a mennyiség az évente keletkező hazai gumiabroncs-hulladék 8-10 százaléka. Az éves szinten legyártott 20 ezer tonna gumibitumen 200 km 2×1 sávos új főút megépítését vagy 600 km 2×1 sávos út felső rétegének felújítását teszi lehetővé.

Forrás: NRGreport

„A 2030-as stratégiánkban előtérbe helyezzük a környezetbarát, kis mennyiségű, innovatív termékek gyártását. Készek vagyunk mindig a változások élére állni: a gumibitumen olyan szabadalmazott technológiánk, melyet egyedül mi tudunk a kelet-közép-európia régióban” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója az eseményen. Hozzátette, hogy a gumibitumennel a 30 éves életciklusra vetített költség akár 30%-kal is alacsonyabb lehet.

A kémiailag stabilizált MOL Gumibitumen 2009-ben szabadalmi oltalmat nyert, majd 2014-ben elnyerte a Környezetbarát termék védjegyet is. A MOL Gumibitumen számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. Többek között 2015-ben elnyerte a Környezetvédelmi Innovációs díjat a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton, 2016-ban Manchesterben pedig az IChemE (Vegyészmérnökök Nemzetközi Intézete) „2016 Innovatív terméke” díját  nyerte el erős nemzetközi mezőnyben, huszonhárom pályázó közül.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.