Fenntarthatóság

Egy friss kutatás mutatja, miért ne vegyen lebomló zacskókat se

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.03. 13:41

A műanyagszennyezés jelenleg a bolygó egyik legnagyobb problémája, ehhez bőven hozzátesz a lakossági műanyaghasználat is. A biológiailag lebomló anyagokból készült zacskók ezt mérsékelni tudják, de kevesen értik, hogy ezeket a zacskókat milyen körülmények között kell hulladékká tenni – egy friss kutatás megmutatta ugyanis, hogy hagyományos módon kidobva egyáltalán nem bomlik le egy ilyen táska, sőt, három évvel később még teljesen használható.

Forrás: Freepik.com

A Plymouthi Egyetem diákjai Imogen Napper segítségével egy olyan kísérletbe kezdtek, amely megmutatta, mennyire bomlanak le hagyományos körülmények között a biológiailag lebomlóként hirdetett és eladott zacskók. A termékeket kitették levegőnek, víznek, és egyet el is temettek, majd három év múlva újra visszatértek, hogy megnézzék, mi maradt belőlük.

A próbára tett zacskók között voltak hagyományos műanyagból készült változatok is, a levegőn ezek kilenc hónap elteltével apró darabjaikra estek, bár az biztos, hogy le nem bomlottak. A környezettudatosabb verzióként reklámozott fajták még mindig elég erősek voltak ahhoz, hogy cipelni lehessen bennük a bevásárlást, annak ellenére, hogy ezeknek kellett volna először megadniuk magukat a környezeti viszontagságoknak. Ugyanígy használhatóak voltak még nemcsak a kilenc hónap, hanem három év után is.

A tengervízben lebomló műanyag jól vizsgázott, három hónap után megindult az oszlása, az eltemetett, biológiailag lebomlónak hirdetett zacskó elásva viszont szintén használható volt három év után is.

A szakértők azt is megjegyezték, hogy bár az eredmények meglepők, és kicsit kiábrándítók is, azért tudni kell, hogy a lebomló zacskókat sem arra gyártják, hogy a hagyományos hulladékba kerüljenek. Ezeket speciális, ipari környezetben tudják maradéktalanul, és mindenféle káros anyag keletkezése nélkül lebontani, a hagyományos hulladékban ugyanúgy sokáig megmaradnak, mint a rendes műanyagzacskók.

A kutatók szerint az igazi kérdés most az, hogy a biológiailag lebomló zacskók jelentenek-e reális alternatívát a műanyagra, vagy a speciális eljárások nélkül ugyanott vagyunk velük, mint a hagyományos zacskókkal. Könnyen lehet, hogy jobban járunk, ha megvesszük a rendes műanyagzacskót, és mindig újrahasználjuk, főleg akkor, ha belegondolunk: nemrég jött ki egy kutatás arról, hogy a szövettáskák előállítása is terhesebb a környezetre, mint a műanyagzacskóké. Persze utóbbi kutatás is csak azzal számolt, hogy egy műanyagzacskó és egy szövettáska hogyan viszonyul egymáshoz, de ha egy adott műanyagzacskót sokszor felhasználunk, könnyen lehet, hogy még mindig azzal vagyunk a leginkább környezettudatosak.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.