Rezsi

Ezeket mindenképpen gondolja át, mielőtt napelemet vásárol a házára

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.03. 07:34

A napelemek egyre olcsóbbak, így hosszú távú befektetésként nagyot lehet velük kaszálni – persze nem érdemes a vásárlás előtt tájékozódni, és néhány alapvető dologra odafigyelni. Az alábbi szempontokat például mindenképpen mérlegelje, mielőtt belevág egy ilyen költséges, de megtérülő vállalkozásba.

Képek forrása: Pexels.com

1. Matekozzon!

Nem minden háztartás fogyaszt ugyanannyi áramot, ezért érdemes azzal kezdeni a napelemvásárlást, hogy az ember kiszámolja, átlagosan egy évben mennyi áramot használ. Ez azért fontos, hogy tudja, mennyi pénzt spórolhat majd meg a napelemes rendszerrel. A legegyszerűbb, ha összeadja az előző év villanyszámláinak összegét, és ezzel kalkulál. Fontos beleszámolni a jövőbeli, nagyobb áramfogyasztással rendelkező eszközöket is – ha például klímát szereltet fel a közeljövőben, az is megdobhatja az elektromos fogyasztást. Ha nagyon kevés áramot használ, még az is lehet, hogy nagyon hosszú távon térülne csak meg a napelem vásárlása, ezzel érdemes számolni – ha viszont többet, akkor ezt az összeget akár egy napelemvásárlásra szánt hitelbe is beleölheti.

2. Nézze meg, mennyit süt a nap!

Persze Magyarországon nincsenek olyan nagy különbségek, de azért elmondható, hogy az ország északkeleti részében kevesebb, a délkeletiben pedig több a napsütéses órák száma. Itthon egy jól felszerelt rendszer nagyjából 1050-1200 kW/h mennyiségű elektromos áramot tud termelni. Itthon nem rossz befektetés a napelemvásárlás, hiszen elég belegondolni, hogy Németországban például sokkal kevesebb a napsütéses órák száma, és még ott is megéri beszerelni ilyet.

3. Mekkora rendszerre lesz szüksége?

Azt hihetné az ember, hogy vesz néhány szolárpanelt, és kész is van – pedig az áramfogyasztás mértékétől függően változhat azért, hogy kinek mekkora napelemekre lesz szüksége. Mindezt az általunk fogyasztott energiamennyiséggel tudjuk kiszámolni, és ezzel tudunk matekozni arra is, hogy mennyi idő után fog megtérülni nálunk egy ilyen beruházás. Ahogy a Lakásguru is írja, ilyenkor a képlet egyszerű:

Beruházási költség / (Megtakarított energia x Energia ár) = Megtérülés

4. Figyeljünk a többi részére is!

A napelemes rendszer nem csak a napelemből magából áll, kell hozzá egy inverter is, ami segít fogyaszthatóvá tenni a megtermelt áramot. Minden esetben fontos meggyőződni arról, hogy az ajánlott invertert elfogadja az áramszolgáltató, és be van vizsgálva. Érdemes vásárlás előtt ezt minél alaposabban leellenőrizni, ahogy magának a napelemnek is a minőségét, enélkül ugyanis könnyű belefutni silány minőségű eszközökbe.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.