Rezsi

Az iroda is könnyen lehet egy kicsit környezettudatosabb

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.06. 08:58

A legtöbb ember élete egyharmadát a munkahelyén tölti. Ha irodában dolgozunk, elég sanszos, hogy nem figyelünk annyira a környezetvédelemre, mint ahogyan azt otthon tesszük. Pedig egy irodát sem olyan nehéz kicsit zöldebbé tenni – ezekkel a tippekkel nagyon egyszerűen javíthatunk a helyzeten!

Használjon kevesebb papírt!

És biztassa erre a kollégákat is! Nem kell mindent kinyomtatni, és nem kell mindig papírra jegyzetelni. Ez talán a legegyszerűbb változtatás az összes közül, hiszen a papíralapú munka egyébként is eltűnőben van, most már csak azoknak kell változtatniuk a szokásaikon, akik eddig kényelmi szempontból mégis inkább mindent erre írtak, és mindent ki is nyomtattak.

Gyűjtse szelektíven a szemetet!

Egy irodában rengeteg papírhulladék jön össze, amit szelektíven gyűjtve újra fel lehetne használni. Ugyanez igaz a műanyagra is, hiszen sokan isznak műanyagpalackokból, és a csomagolások sem mindig újrahasznosítható anyagokból készülnek. Egy kis odafigyelés már rögtön rengeteget segíthet.

Tartsák helyben a megbeszéléseket!

Képek forrása: Pexels.com

Nincs értelme sokat utazni egy olyan megbeszélésért, amit akár az egyik helyiségben is lefolytathatnának. Jól hangzik egy kávé melletti meeting, de ha sokat kell miatta autózni, akkor már rögtön nem éri meg – inkább főzzenek maguknak az irodában egy csészével, és beszéljék meg ott a megbeszélnivalót.

Csak okosan a hűtés-fűtéssel!

Ha lehetőség van rá, inkább nyissanak ablakot, minthogy menjen a klíma, vagy éppen csukják be, és öltözzenek fel rendesen, ha fűteni kellene. Otthon nagyon figyel az ember arra, hogy ne fűtsön az utcának, de a munkahelyen ezt általában nem tesszük meg, mert nem mi fizetjük a rezsit. Érdemes itt is gondolni a környezeti tényezőkre is!

Óvatosan az áramfogyasztással!

Erre az irodában megint csak azért nem figyelünk, mert nem nekünk kell fizetni a rezsit, de ettől függetlenül ugyanúgy környezetszennyező az, ha feleslegesen használunk áramot. Ha végeztünk a munkával, kapcsoljuk ki a számítógépet és a laptopot, ne menjen feleslegesen, és ugyanúgy ez a helyzet azokkal a gépekkel is, amikre nincs szükség minden egyes nap.

Figyeljen az ételhulladékra!

Nagyjából minden irodában problémát jelent az, hogy a hűtő tele van otthagyott, pár hetes, esetleg hónapos ételmaradékkal. Az ételhulladékok problémája már egy kicsit nagyobb falat, mint az, hogy ki kell kapcsolni éjszakára a számítógépet, de meg lehet oldani: egy kis odafigyeléssel fel lehet hívni a kollégák figyelmét arra, hogy a fel nem használt élelmiszert tovább lehet adni, vagy arra, hogy ne hagyjanak ételt megromlani a hűtőben.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.