Trading

Vészhelyzeti üzemmód Csehországban és Lengyelországban

NRGreport | 2019.05.06. 13:37

Csehországban tartalékai határára érkezett az a kőolaj-finomító, amely napok óta nem kap olajat Oroszországból a Barátság vezetéken. A kormánynak a lakosságot is nyugtatgatnia kell azzal kapcsolatban, hogy lesz-e benzinhiány. Lengyelországban hasonló a helyzet.

Az orosz energiaügyi minisztérium szerint ugyan az ország olajvezeték-rendszerét üzemeltető Transznyefty igyekszik megszüntetni azt a szennyezést, amely miatt le kellett állítani az európai olajexportot a Barátság vezeték északi és déli ágán is, ám az ügy teszteli az oroszok válságelhárító képességeit – írta a Radio Praha.

A cseh nemzeti tartalékok 84 napra elegendőek, azaz hattal kevesebbel a 90 napos EU-s elvárásnál, ami azzal a következménnyel jár, hogy litvionvi olajfinomító nem fordulhat közvetlenül a tárolásért felelős szervezethez nyersanyagigényével, ha kifogy a saját tartaléka, hanem ehhez kormánydöntésre lesz szükség. Az üzem ugyanis öt napja működik utánpótlás nélkül, amivel elfogyasztotta hét napra elegendő tartaléka javát.

Nem lesz semmi baj!

Csehország ugyan az Inolstadt vezetéken is importál kőolajat – ez más tulajdonságokkal rendelkezik, mint az Oroszországból érkező nyersanyag -, ám ezt teljes egészében a Kralupyban lévő olajfinomító dolgozza fel. Ezért a litvinovi gyárnak néhány nap múlva engedélyt kell kérnie a nemzeti tartalék megcsapolására.

Hírek szerint az orosz szállítások gyorsan újraindulhatnak, de hetek is eltelhetnek, mire minden felhasználóhoz eljut a nyersanyag. Komoly gondot jelent, hogy a Barátság vezeték fehérorosz szakaszában több millió tonna szennyezett olaj poshad a csőben. Pavel Svagr az állami nyersanyagtartalékokért felelős szervezet igazgatója azt üzente az autósoknak, hogy nincs szükség tartalékolásra, lesz elég üzemanyag a kutakon és nem kell attól tartaniuk, hogy szennyezés kerül az autóik tankjába.

Már a vésztartalék fogy

A varsói energetikai minisztérium felszabadította Lengyelország nyersolaj-tartalékának egy részét, hogy biztosítsák az ország finomítóknak ellátását nyersanyaggal. A tárca összességében 800 ezer tonna tartalékot szabadított fel – vette át a gazeta.pl az IAR és a Reuters hírét. Lengyelország a többi EU-tagállamhoz hasonlóan 90 napra elegendő stratégiai olajtartalékkal rendelkezik.

Az intézkedésnek köszönhetően Lengyelországban a finomítók szünet nélkül működnek, és a benzinkutak folyamatosan kapnak üzemanyagot. A IAR szerint az 500 ezer tonnás első tartalékot már április 26-30 között mozgósították.

Lengyelországban is nyugtatgatják az embereket a Barátság kőolajvezeték körüli zavarokkal kapcsolatban. Az ország legnagyobb üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozó cége, az Orlen bejelentette, hogy az üzemanyagtöltő állomásain eladott üzemanyag megfelelő minőségű, és nem fenyeget az ellátási hiány veszélye sem. A másik nagy cég, a Lotos, hasonló közleményt adott ki.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.