Vállalatok

Újabb fordulatot hozott az olajipari felvásárlási háború

NRGreport | 2019.05.08. 11:37

Az Anadarko Petroleum igazgatósága úgy döntött, hogy a Chevron felvásárlási ajánlatával szemben az Occidental ajánlatát támogatja, és felbontaná a Chevronnal kötött megállapodását. A Chevronnak a hét végéig van ideje új ajánlatot tenni.

Az elmúlt hetekben két óriási felvásárlási ajánlatot is tettek az elsősorban a palaolaj- és gáztermelésben erős Anadarkóra, előbb a Chevron tett egy 33 milliárd dolláros – más értékelés szerint, az adósság átvállalásával együtt összességében mintegy 50 milliárd dolláros ajánlatot, majd nem sokkal később erre egy mintegy 38 (57) milliárd dolláros ajánlattal rálicitált a szintén tengerentúli olajipari nagyvállalat Occidental Petroleum. Az ügylet már önmagában az egyik legjelentősebb lett volna az iparágban – értéke alapján a valaha volt 11. legnagyobb energiavállalat-felvásárlás lenne a történelemben – , azonban az Occidental ajánlatát követően várhatóan a Chevron tovább emel a téten.

Az Anadarko igazgatósága hétfőn jelentette be, hogy az Occidental ajánlatát preferálja a Chevronnal már aláírt felvásárlási megállapodással szemben. Ezek után, amennyiben továbbra is kitart szándéka mellett, a Chevronnak ezen a héten van lehetősége új, emelt összegű ajánlatot tennie az Anadarkóra. Amennyiben ezt nem teszi meg, vagy megteszi, de az Anadarko elutasítja azt, utóbbi társaság 1 milliárd dolláros szerződésbontási díjat fizethet a Chevronnak. Az ajánlati háborúban a tengerentúli olajipart követő elemzők véleménye szerint a Chevronnak várhatóan érdemben, részvényenként mintegy 5-10 dollárral emelnie kell ajánlatán.

A Chevron korábbi ajánlata értelmében a részvény- és készpénzmozgással is járó tervezett tranzakció részvényenként mintegy 65 dollárról szólt. Erre rálicitált az Occidental, amely alapján az Anadarko részvényesei papíronként 76 dollárt kapnának készpénzben és Occidental-részvényben. Értesülések szerint az Occidental március vége óta három ajánlatot is tett, amelyek során az eredetileg 25 százalékos készpénzaránytól eljutottak addig, hogy az Anadarko részvényeiért már 50-50 százalékban készpénzt és Occidental-részvényeket kínáljanak.

A Chevron a második legnagyobb egyesült államokbeli energetikai vállalat, az Anadarko megszerzésével pedig jelentősen bővülnének palaolaj- és gáztermelési eszközei. A nagy amerikai olajcégek versenyt futnak azért, hogy a lehető legjobban megvethessék lábukat az ország (pala-)olajtermelésének bővülését alapvetően biztosító texasi Permi-medencében. A felvásárlás nyertese az akvizícióval egyúttal a mélytengeri kutatás- termelési lehetőségei is bővülnek, valamint a cseppfolyósított földgáz piacán is erősödhet a Chevron pozíciója.

Az ügybe április végén Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway is beszállt, és 10 milliárd dollárnyi Occidental Petroleum elsőbbségi részvényt vett. Az ügylettel kimondottan az Anadarko Petroleum felváráslását szeretnék támogatni.

Az Anadarko-részvény árfolyama az elmúlt hetekben valósággal kilőtt a felvásárlási ajánlatok hatására. Hétfőn az árfolyam közel 4 százalékkal emelkedett. 

Újabb fordulatot hozott az olajipari felvásárlási háború

A Chevron-részvény árfolyama 1 százalékot közelítő mértékben nőtt a hét első napján. 

Újabb fordulatot hozott az olajipari felvásárlási háború

Ugyanekkor az Occidental-részvény árfolyama közel 1,5 százalékkal erősödött. A grafikonon jól látszik, hogy az elmúlt hetekben az árfolyam jelentősen gyengült a felvásárlási hírek megjelenését követően. 

Újabb fordulatot hozott az olajipari felvásárlási háború

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.