NRGreport
Menü

A jövő trendje lehet a zöld tető – de megéri beruházni rá?

Rezsi | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-05-09 09:26

Kétségkívül jól mutatnak a zöld tetők, és városi környezetben üdítő, hogy még egy kis talpalatnyi helyet is ki tudunk használni arra, hogy némi növényt csempésszünk a betondzsungelbe. Mégis, a zöld tetők kevésbé terjednek, mint a többi környezettudatos megoldás, például a napelemek. Mi lehet ennek az oka? Érdemes zöld tetőre váltani a hagyományos helyett?

A zöld tetők rengeteg előnnyel járhatnak, ha az ember szakemberrel és szakszerűen alakíttatja ki őket. A megoldás csökkenteni tudja a lakás vagy ház fűtési és hűtési költségeit, kitolhatja a tető élettartamát, és rengeteg környezeti problémában segítséget nyújthat: segít tisztítani a városi levegőt, megszűri az esővizet, és csökkenti az áradások kialakulását.

Forrás: Pexels.com

A zöld tető tulajdonképpen úgy készül, hogy a hagyományos tetőre egy leszigetelt, mesterséges földréteget helyeznek, amin a növények megélnek. Ez a szigetelés általában felmelegített, gumírozott aszfalt, vagy egy hideg szintetikus gumiréteg – ez akadályozza meg azt, hogy a nedvesség átjusson, és megrongálja a tetőt. A membrán fölött egy kavicsos vízelvezető réteg található, majd egy szűrőszövet következik, aztán a földréteg.

Egy ilyen tetővel nincs sok dolga az embernek: kifejezetten olyan növényeket használnak rá, amik nagyon jól bírják a szárazságot, így tulajdonképpen elég nekik az esővíz, nem igényelnek extra törődést.

Nem lehet azonban mindenhová ilyen megoldást építeni. Az első fontos pont, hogy a tetőnek laposnak kell lennie, vagy legalább is 30 foknál ne dőljön meredekebben. A hagyományos, régi építésű otthonoknál azt is számításba kell venni, hogy a tető elbírja-e az extra súlyt. Nem érdemes saját módszerekkel megoldani, mindenképpen szakemberre kell bízni a felszerelést, ennek is van plusz költsége.

Kevés szó esik róla, de kutatások kimutatták, hogy a zöld tetők a napelemek hatékonyságát is képesek növelni, ezért ha tényleg környezettudatos házat akar az ember, egy zöld tető csak segíthet a projektben: a hűsítő hatása ráerősít a napelemek elektromos áramtermelésére. A zöld tető mindenképpen olcsóbb, mint egy napelemes rendszer, de természetesen nincs annyi előnye, hiszen nem termel elektromosságot, a hűtési és fűtési szezonban tud segíteni. Ha a házunk alkalmas arra, hogy legyen rajta ilyesmi, és környezettudatosak szeretnénk lenni, érdemes rá beruházni – már csak azért is, mert a ház körüli levegő mindenképpen tisztább lesz, mint korábban.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Greenamerica.org