Vállalatok

Irán felmondja az atomalku egyes részeit

NRGreport | 2019.05.09. 12:14

Irán nem teljesíti a 2015-ös atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeit, és erről értesítette a megállapodást aláíró nagyhatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot – közölte szerdán az IRIB állami televízió.

Forrás: HO/AFP

A tájékoztatás szerint Haszan Róháni iráni államfő levelet írt azon országok diplomáciai képviselőinek, amelyek az Egyesült Államoknak az atomalkuból történt kilépése után is úgy döntöttek, hogy tiszteletben tartják az Iránnal kötött megállapodást.

Róháni azt nem közölte, hogy mely kötelezettségeket nem fogják teljesíteni. 

A megállapodást még Barack Obama kötötte meg Iránnal: az Egyesült Államok az EU-val, Oroszországgal és Kínával együtt 2015-ben arról állapodott meg, hogy Irán engedményeket tett, és fokozatosan leépítette és jegelte katonai atomprogramját, cserébe a többi ország fokozatosan feloldotta az Iránnal szemben fennálló nemzetközi szankciókat.

Donald Trump viszont számos alkalommal hangoztatta, hogy ez egy nagyon rossz alku, tavaly pedig ki is vonta az Egyesült Államokat a megállapodásból. Azóta pedig újabb szankciókkal sújtotta az iráni gazdaságot, mely következtében jelentősen esett az iráni valuta értéke, nagyon megugrott az infláció és elmaradtak a külföldi befektetések is. 

Arról épp a 444.hu a napokban írta hosszabban, hogy Trumpék nullára csökkentenék az iráni olajexportot, hogy megbuktassák a teheráni rezsimet, de nincs sok esély arra, hogy ez sikerül is nekik.  

A megállapodás európai partnerei az elmúlt év során számos alkalommal próbálták egyben tartani az alkut. (MTI, BBC)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.