Innováció

Felfedezték a világot megmentő műanyagot

NRGreport | 2019.05.10. 12:08

A tucatnyi környezetszennyezési probléma közül egyre megoldást találtak a világ legjobb koponyái: létrehoztak egy teljesen újrahasznosítható műanyagot. A polidiketoenamin – röviden PDK – molekuláris szinten szétszedhető és újra összerakható, és a minőség romlása nélkül tudnak újabb tárgyat létrehozni belőle.

EGY ÓRASZÍJKÉNT HASZNÁLT MŰANYAGBÓL KÉSŐBB TELEFONTOK VAGY BILLENTYŰZET KÉSZÜLHET

Arról viszont sehol nem írnak, hogy ez az új műanyag milyen viszonyban van az élelmiszerekkel, márpedig a világot beborító szemét igen nagy része csomagolóanyag. Ezek esetében nem elég az újrahasznosíthatóság, olyan szigorú előírásoknak kell megfelelni, hogy lehetőleg ne oldódjanak bele a táplálékunkba.

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma (DOE) alá tartozó Lawrence Berkeley Laboratórium kutatói fejlesztették ki a PDK-t, és most folytatják a munkát, hogy többféleképpen lehessen felhasználni.

Ahogy a Berkeley munkatársai magyarázták, a műanyagok sok esetben egymáshoz kapcsolódott monomerekből állnak, vagyis olyan molekulákból, amelyek nagyobb polimer láncolatokat alkotnak. A PDK monomerei teljesen elválaszthatók azoktól az adalékanyagoktól, amelyek a láncalkotást lehetővé teszik, ha a műanyag tárgyat savba áztatják.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.