Rezsi

Öt okunk van, hogy ne használja többet a szárítógépet

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.10. 13:41

Bár itthon még nem olyan elterjedtek, azért Magyarországra is kezdenek bekúszni a szárítógépek. Bár ezek nagyon meg tudják könnyíteni az ember életét, azért érdemes tudni, hogy egészségügyi és környezettudatossági szempontból sem a legjobb választást jelentik. Öt okunk van arra, hogy ha eddig nem vásárolt, ne is vegyen szárítógépet – ha pedig van otthon ilyene, használja kevesebbet.

Magyarországon még mindig a jó öreg teregetés a legelterjedtebb, de sok otthonban van már szárítógép, ami nagyon meg tudja könnyíteni az emberek mindennapjait. A tengerentúlon azért ez a statisztika máshogy néz ki: az Egyesült Államokban a Pew Kutatóközpont kérdőíve szerint már 2006-ban azt gondolta a megkérdezettek 86 százaléka, hogy egy szárítógép kihagyhatatlan, szükséges eleme a háztartásnak. Ez az arány azóta némileg csökkent: 2010-ben már csak a megkérdezettek 59 százaléka gondolta ugyanezt. Hogy miért? Azért, mert a szárítógép csak úgy zabálja az energiát, és erre a használóik is rájöttek.

Az USA-ban még mindig a háztartások 75 százalékában van szárítógép, de egyre kevesebb ez az arány, ahogy az emberek rájönnek, hogy a hagyományos teregetés mennyivel költség- és energiahatékonyabb: egy kicsit több idő alatt a levegő is elvégzi ugyanazt a munkát, amit a gép, ráadásul teljesen ingyen és környezettudatosabban. De miért is érdemes megszabadulni a szárítógépektől?

1. Energiát és károsanyag-kibocsájtást lehet vele spórolni

A mosógép és a hűtőszekrény után a szárítógép zabálja a legtöbb áramot egy átlagos háztartásban. Ha az ember hagyományos módon tereget, akkor akár évente 1000 kilogrammnyi szénkibocsájtást is megspórolhat a környezetnek.

2. Olcsóbb, ha nincs

Pontosan az előző pont okozza azt, hogy a villanyszámlát nagyon megdobja, ha az ember szárítógépet használ. Ez egy olyan eszköz, aminek elhagyásával könnyedén lehet spórolni a rezsin.

3. Időt spórolunk vele

Bármilyen furcsán is hangzik, a szárítógép tulajdonképpen kevesebb szabadsággal jár, mint a teregetés: itt ugyanis azonnal ki kell venni a szárítóból a ruhákat, amint lejárt a program, különben gyűröttek lesznek. A teregetésnél nem kell megvárni, amíg a ruhák megszáradnak.

4. A ruhák is jobban érzik magukat nélküle

Az állandó szárítás megviseli a ruhák anyagát, és megrövidítheti az élettartamukat – nem úgy, mint a hagyományos teregetés, aminek nincs ilyen negatív hatása.

5. Biztonságosabb

Statisztikák szerint az Egyesült Államokban minden évben 15 ezer tűzeset alakul ki a szárítógépek miatt, mert eldugulnak, vagy zárlatot kapnak.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.