Rezsi

Ezzel a tíz tippel környezettudatosabb lesz a bevásárlás

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.14. 07:37

Az élelmiszervásárlásnál már alapon rengeteg pénzt tudunk spórolni, ha ügyesen és okosan csináljuk. Rengeteg élelmiszerhulladékot gyártunk nap mint nap, ennek elejét lehet venni egy kis tervezéssel. Ha betartja ezt a tíz szabályt, máris rengeteget segíthet a bolygón, sőt, a pénztárcáján is.

Képek forrása: Pexels.com

1. Csináljon listát! Így garantáltan nem fog olyan dolgokat vásárolni, amelyekre nincs szüksége, és az is biztos, hogy nem marad ki semmi a főzéshez. A boltok szándékosan úgy pakolják a termékeket, hogy minél jobban elcsábuljon, de ha van egy lista, amit követni tud, kisebb ennek a lehetősége.

2. Figyeljen oda a lejárati időkre! És arra is, hogy melyik terméket kell gyorsabban megenni, ezeket pakolja előre a hűtőben.

3. Tervezze meg előre, mikor vásárol! A legrosszabb időszak az, amikor éhes, a legjobb pedig az, amikor kevesen vannak, és gyorsan tud végezni. Így nem tölt annyi időt olyan polcok előtt, amikről felesleges dolgokra csábulhat el.

4. Okosan nézze az árakat! Ne azt figyelje, hogy egy termék mennyibe kerül, hanem azt, hogy egy egységre (100 gramm, 1 darab) lebontva mennyi, ezt általában a címkén jelezni szokták. Így rengeteget spórolhat, hiszen gyakran nem a kisebb, de olcsóbb termék éri meg jobban.

5. Olvassa el az összetevőket! Általában aranyszabály, hogy minél kevesebb az összetevő, annál egészségesebb a termék, ezt érdemes megjegyezni. Ha talál két ugyanolyan árú terméket, inkább azt válassza, amelyben kevesebb a hozzávaló, ez ugyanis általában azt jelenti, hogy nincs benne annyi adalékanyag – ez a bolygónak és az ön egészségének is jót tesz.

6. Kerülje a nagyon csomagolt ételeket! Ezek általában már kezelt élelmiszerek, ami azzal járhat, hogy kevesebb tápanyag van bennük, viszont cserében műanyagba csomagolják őket, ami óriási probléma a környezet szempontjából. Amit csak tud, készítsen el otthon alapanyagokból, és ne készen vásárolja.

7. Használja a mélyhűtőt! Ha jó áron talál valamit, vagy a nagyobb kiszerelés jobban megéri, és az élelmiszer fagyasztható, gondolkodjon előre, és amit nem használ a következő néhány napban, azt tegye be a mélyhűtőbe.

8. Vásároljon több növényi eredetű élelmiszert! A túlzott húsfogyasztás az egyik legnagyobb problémája a bolygónak, ezért érdemes figyelni, hogy ha nem is hagyja el a húsevést, kevesebbet fogyasszon állati eredetű élelmiszerekből.

9. Óvatosan az akciókkal! Gyakran olyan élelmiszereket akcióznak le, amelyek hamarosan lejárnak, ezzel nem jár jobban, ha nem fogyasztja el őket időben.

10. Vigyen magával zacskót és dobozokat! Felesleges műanyagzacskókat és táskákat vásárolni, inkább vigyen otthonról, és gondolkodjon előre. Vannak olyan termékek, amelyeket zacskóba szoktunk tenni, pedig nem kellene – ilyen például a banán, aminek megvan a saját védőrétege, nem kell még rá egy mesterséges pluszban.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.