Rezsi

Így legyen energiahatékonyabb a lakása 3 egyszerű lépésben

NRGreport | 2019.05.15. 10:37

Ahhoz, hogy lejjebb menjen a rezsi, és ne kelljen annyit felesleges kiadásokra költeni, nem kell rögtön drasztikusan megváltoztatni a mindennapi szokásokat. A számlákon úgy is lehet faragni, ha kicsit okosítjuk és hatékonyabbá tesszük a lakás energiaellátását, és egyébként, magát a lakást is – néhány egyszerű tippel ezt rövid idő alatt meg lehet valósítani. Kezdjen el okosan gondolkodni, és ne kövesse vakon a szokásokat!

1. lépés: Mérje fel, mennyi energiát fogyaszt!

Nem kell egészen pontosan tudnia, hogy mennyi az annyi, de jó, ha tisztában van vele, mire megy el a legtöbb áram a lakásban. Érdemes átnézni azokat az eszközöket, amiket ritkán használ, hogy fantomterhelés ne álljon fenn. Ez persze nem jelent túl nagy energiatöbbletet, de hosszú távon igenis összejöhet annyi, hogy már meglátszik a számlákon, és érdemes kicsiben elkezdeni a projektet.

Ha tudja, hogy mi viszi el a lakásból a legtöbb energiát, már azt is tudja, hogy hol lehet némi pénzt megfogni. Nyilván senki nem fogja éjszakára kihúzni a hűtőjét, de ha rendszeresen felkapcsolva marad egy-egy villany, tévére alszik el, vagy nem kapcsolja ki a számítógépet éjszakára, már rengeteget spórolhat, ha ezeket kiiktatja a mindennapokból. Minden háztartásnak megvan a saját energiazabáló szokása, érdemes ezzel tisztában lenni, és a lehetőségekhez mérten csökkenteni.

Ha gyakran hagyunk bedugva olyan eszközöket, amelyek áramot használnak, pedig nincs rájuk szükségünk, akár vehetünk okosdugajt is a lakásba, ami képes magától pár tíz percen belül kikapcsolni.

Képek forrása: Pexels.com

2. lépés: Reformálja meg a fűtést!

A fűtés hatalmas energiafogyasztó a lakásokban, és általában nagyon következetlenül használja mindenki. Gyakran addig fűtjük a lakást, amíg végül télen is pólóban nem mászkálunk. Ez persze attól is függ, hogy éppen milyen fűtéssel rendelkezik a lakás, van, ahol nincs sok választása az embernek, mint elviselni a körülmények adta lehetőségeket.

Viszont ott, ahol ez lehetséges, egy okos termosztát rengeteget tud segíteni a helyzeten, ezzel ugyanis optimalizálni tudjuk a lakás hőmérsékletét anélkül, hogy túlfűtenénk vagy túlhűtenénk. Érdemes rá beruházni, mert nagyon hamar visszahozza az árát.

3. lépés: Figyeljen a mosógépre is!

A mosógép az egyik legtöbb energiát elrabló háztartási eszköz, ami nem is csoda: áramot fogyaszt ahhoz is, hogy felmelegítse a vizet, ami már magában csak úgy viszi az energiát, és ezzel együtt a pénzünket is. Rengeteget lehet segíteni a helyzeten azzal, ha alacsony hőmérsékleten kezd el mosni, a ruháknak ugyanis nem kell 40 Celsius-fok ahhoz, hogy tiszták legyenek.

Egy korábbi cikkünkben írtuk már, hogy a ruhaszárítót érdemes hanyagolni, ugyanis aránytalanul sok energiát fogyaszt, és még a ruhákat is megviseli, ha gyakran használjuk. Inkább folyamodjunk a hagyományos ruhaszárítós módszerhez.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.