NRGreport
Menü

7 ötlet, amivel energiát spórolhat nyáron az otthonában

Rezsi | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-05-17 17:11

Általában nyaranta az ember nagyobb energiafogyasztásra számít, főleg, ha családja van: a meleg miatt megy a klíma, a gyerekek otthon vannak, többet használjuk az elektromos eszközöket. Az alábbi tippekkel azonban el lehet kerülni, hogy nagyon megugorjon a villanyszámla a melegebb hónapokon.

Forrás: Pixabay

Óvatosan a hőmérséklettel!

Lehet, hogy a melegből a hideg szobába megérkezni nagyon jó érzés, de hosszú távon ez a hideg nem is olyan komfortos, ahogy hozzászokunk. Ha hajlamosak vagyunk túlságosan alacsonyra állítani a benti hőmérsékletet, próbáljunk fokozatosan változtatni ezen, és napról napra emelni egy kicsit addig, amíg még komfortosak vagyunk, de nem is hűtünk extrém módon.

Használjon ventillátort!

Jó módja a lakás hűtésének az is, ha megmozgatja benn a levegőt – egy ventilátor sokkal kevesebb energiát használ, mint a klímaberendezés, mégis segíthet abban, hogy a hőséget elviseljük. Nappalra kifejezetten sokat segíthet, ha működik egy a zárt helyiségekben.

Hagyja kinn a napsütést!

A napsütésnek rengeteg pozitív hatása van, de az, hogy melegíti a lakást, például nem ilyen. Hatékonyan hűtheti le a belső helyiségeket akkor, ha legalább minimálisan kiszűri a nap fényét sötétítő függönnyel vagy redőnnyel. Erre kifejezetten a délre néző ablakoknál és ajtóknál kell figyelni. Az ablakokat is csak estefelé érdemes kinyitni, mert a meleg levegő is bejöhet.

Használjon LED lámpákat!

Ha már a napfényt kiszorítja a lakásból, azt veheti észre, hogy egyre többször kapcsolja fel a villanyt. Ha így van, akkor a villanyszámla emiatt növekedhet meg – figyeljen arra, hogy a leginkább energiahatékony égőket válassza, mert így nem lesz sokkal nagyobb az energiafogyasztása. Egyébként is érdemes az egész lakásban ilyen égőkre cserélni a hagyományosakat.

Használja az udvari sütőt!

Ha van udvara, vagy akkora terasza, ahol elfér egy barbecue, használja nyaranta gyakrabban. Ha ugyanis a konyhában főz vagy süt, az nagyon megemeli a lakás hőmérsékletét, amit nagyon nehéz lehűteni később. Ha kinn rendezi le a főzést, egyrészt sokkal finomabb ételeket készíthet, másrészt a klímát sem kell majd annyira járatnia.

Mosson hideg vízzel!

Nem kell mindent 60 fokon mosni, a legtöbb hagyományos ruha tökéletesen tiszta lesz alacsonyabb hőfokon, és így a víz felfűtéséhez használt energiát meg is spórolhatja. Csak a nagyon makacs ruhákra, esetleg az ágyneműre és törölközőre érdemes magas hőfokot beállítani.

Figyelje meg, hova rakja az elektromos készülékeit!

Ha a termosztát környékére olyan eszközt helyez, ami hőt termel, a termosztát melegebbnek érzékelheti a hőmérsékletet, mint amilyen, és elkezdheti feleslegesen hűteni a lakást. Jól gondolja meg, hogy mit helyez az érzékelő közelébe, mert rengeteg felesleges energia elmehet így.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Smartenergy