Rezsi

Így biztosítsa, hogy a szolárpanelek a leghatékonyabban működjenek

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.20. 10:39

Az, ha napelemeket telepít a házára, csak az első lépés a környezettudatosság és a hatékony energiafogyasztás felé. Arról is meg kell győződnie, hogy a panelek a maximumon futnak, és igazán jól működnek, nem zavarnak be a működésükbe olyan tényezők, amelyekre még csak nem is gondol. Az alábbi öt tipp a hatékonyság maximalizálásában segít.

Képek forrása: Pixabay

Már alapból hatékony szolárpaneleket válasszon!

Érdemes körbenézni a piacon, hogy melyik változat az ön számára legmegfelelőbb. Minden háztartásnak más az energiaigénye, máshogy használja az áramot, éppen ezért az egyik panel, ami valakinek tökéletes, a másiknak lehet, hogy alacsony hatékonyságú lesz. Vesse össze az életmódját, az energiafelhasználását azokkal a napelemekkel, amiket a piacon kínálnak, és olyat válasszon, amely a legmegfelelőbb az ön háztartásának.

Tisztítsa őket rendszeresen!

Ez magától értetődő lehet, de nagyon kevesen gondolnak rá: ahhoz, hogy egy napelem a maximális hatékonyságon működjön, szükség van arra, hogy ne árnyékolja le semmi. A porosodás és az időjárás következtében lerakódott szennyeződés komolyan csökkentheti a hatékonyságot, így figyeljen arra, hogy rendszeresen tisztítsa a paneleket, télen-nyáron.

Tartsa őket hűvösen!

A szolárcellák félvezető anyagokat tartalmaznak, amelyek hő hatására veszítenek a teljesítményükből. Ugyanez történik akkor, ha a számítógépek túlmelegednek: a processzor leáll, vagy nagyon belassítja a rendszert. A napelemeknél a hűsítést úgy a legegyszerűbb megoldani, ha megfelelő helyet hagyunk a tető és a panelek között. A piacon rengeteg hűtőopció is megtalálható, ezekből is érdemes válogatni.

Figyeljen a panelek irányára!

Ideális esetben a napelemeknek olyan irányban kell állniuk, amerre a legtöbb napfény éri őket. Ez azonban az évszakok váltakozásával változik, így fontos a felszerelést végző szakemberrel azt is tisztázni, hogy tudja-e, mi a leghatékonyabb elhelyezés. Ezt a napelemet gyártó vállalatnak ismernie kell, hiszen minden területen más a jellemző – más dőlésszögben és irányban kell például Dél-Afrikában felszerelni őket, mint itt, a Kárpát-medencében.

Figyeljen a kiegészítő eszközökre!

Találja meg a leghatékonyabb invertert és tároló akkumulátort a piacon! A napelemek elterjedésének egyelőre a nem túl hatékony tároló akkumulátorok az oka, nagyüzemben még mindig nem tudunk annyi energiát eltárolni, amennyi a hosszabb, nap nélküli időszakokban is biztonságosan ellátná árammal a célterületet. Egy lakásnál azonban teljesen más a helyzet, itt nem kell nagy kapacitásra gondolni, de azért igyekezzen a legjobb minőségű akkumulátort és invertert megvásárolni, mert nagyon sok múlhat rajta energiahatékonysági szempontból.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.