Fenntarthatóság

Ingyenpénz napelemre: itt a pályázat!

NRGreport | 2019.05.20. 13:41

Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak napelemes rendszerek telepítéséhez a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv), egy beruházáshoz 1,5 és 3 millió forint közötti összeget lehet elnyerni, a rendelkezésre álló keretösszeg 15 milliárd forint.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében jelent meg a pályázati felhívás pénteken, a támogatási kérelmeket június 17-e és 2020. szeptember 30-a között lehet benyújtani – mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI beszámolója szerint.

A korábbiakhoz képest radikálisan egyszerűsített a költségstruktúra és az elszámolás. A pályázat kis kapacitású, a saját áramfogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer telepítését támogatja – fogalmazott Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A tervek szerint a program hozzájárul a vállalkozások fenntartható rezsicsökkentéséhez, növekvő energetikai függetlenedéséhez és a klímavédelemhez.

A most megjelent pályázat a vállalkozói igények felmérésén alapul. A közép-magyarországi régió kivételével az egész országból lehet jelentkezni.

A lehetőség 7,5 és 15 kilowatt névleges teljesítmény közé eső rendszerekre vonatkozik és a saját fogyasztás kiváltását szolgálja. A támogatás mértéke kilowattonként 200 ezer forint. Az éves áramszámla-megtakarítás 400-800 ezer forint a projekt méretétől függően, a berendezés legalább 25 éves élettartama alatt. Így a támogatás lényegében négy évnyi áramszámla összegét adja oda a vállalkozásoknak előre, ezzel segítve a beruházás megvalósítását.

A pályázók három lezárt, teljes üzleti évvel rendelkező, kettős könyvvitelt vezető mikro-, kis- és középvállalkozások lehetnek. Olyan épületek korszerűsítéséhez kérhető támogatás, amelyek az elmúlt egy évben használatban álltak és volt áramfogyasztásuk.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.