Fenntarthatóság

Ezek a legnagyobb klímamítoszok – ön mennyit hisz el belőlük?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.21. 06:02

Az internet rengeteg dologra nagyon hasznos, de abban például kifejezetten káros, hogy úgy terjednek rajta az álhírek, mint a futótűz. A klímaváltozással kapcsolatban is ez a helyzet, a klímatagadók rengeteg látszólagos érvet vonultatnak fel azért, hogy igazolják: nincs is olyan, hogy ember okozta globális felmelegedés. Az alábbiakban felsoroljuk a klímaváltozással kapcsolatos legnagyobb mítoszokat, és azt is, hogy miért nincs valóságalapjuk.

Képek forrása: Pixabay

1. Ha tényleg lenne globális felmelegedés, nem lennének hosszú hidegfrontok sehol.

A dolog nem így működik – a globális felmelegedés kifejezés az átlaghőmérsékletre értendő, a különös hidegfrontok, óriási viharok pedig pontosan a klíma változása miatt alakulnak ki. Az Észak-Amerikában mostanában gyakoribb hatalmas hóviharok például azért jelennek meg, mert a melegedő tengerekből több víz párolog, a tengerek felől érkező viharok pedig több vizet és párát vesznek fel így, ez pedig nagyobb viharokat eredményez.

2. Az emberi tevékenység nélkül is melegedne ennyit a klíma.

Valójában a Föld klímájának most nem melegednie, hanem hűlnie kellene, méghozzá azért, mert a következő természetesen érkező jégkorszak készülne elő. Ehhez képest nemhogy nem hűl, de melegszik az átlaghőmérséklet. A helyzet 1880 óta ez, és sorra dőlnek meg az éves melegrekordok a világ minden táján.

3. Nekünk még nem kell aggódni miatta.

Nemcsak a gyerekeink és unokáink fogják, hanem már mi is szenvedjük a klímaváltozás hatásait. A felmelegedés nem jön, hanem már itt is van, és csak az a kérdés, hogy mennyire sikerül lelassítanunk. A természeti katasztrófák már így is sokkal gyakoribbak, mint korábban voltak, az Egyesült Államokban például 1980 és 2014 között az aszályok és a bozóttüzek mennyisége is drámaian megugrott.

4. A környezettudatos élet túl sok munka, és nagy változások kellenek hozzá.

Már pár apró változtatás sokat segíthet a környezeten, ilyen például az, ha nem használunk annyi műanyagzacskót, vagy nem mosunk olyan nagy hőfokon ruhákat. Az oldalunkon is találhat egyszerű tippeket arra, hogy hogyan legyen egy kicsit környezettudatosabb a mindennapokban.

5. Egy ember nem tehet semmit a klímaváltozás ellen, felesleges is próbálkozni.

Az Egyesült Államokban a károsanyag-kibocsájtás 75 százalékát az emberek életmódbeli döntései okozzák: az, hogy mivel utaznak, mennyit járnak repülővel, mennyire energiahatékonyak, és milyen módon élik a mindennapjaikat. Ha az országban mindenki csak 10 százalékkal javítana az otthona energiahatékonyságán, az akkora változást hozna, mintha 25 millió autó eltűnne az utakról. Egy ember ugyan nem tud óriási változást hozni, de sokan változtatnak néhány apróságon, az már óriási hatással lehet a környezetre.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.