Fenntarthatóság

A koncentrált napenergia lehet a jövő tiszta technológiája

NRGreport | 2019.05.22. 05:55

A napelemeket mindenki ismeri, de van egy másik technológia is, amellyel az emberiség megpróbálja hasznosítani a Nap sugarait. A koncentrált naperőművek, vagy más néven naphőerőművek a világ eldugott pontjain, és éjszaka is képesek áramot termelni, viszont rendkívül sok víz szükséges a működtetésükhöz. Egy EU-s projekt keretében kutatók Spanyolországban és Franciaországban megpróbálják csökkenteni a vízszükségletüket. A Futuris legújabb adásából megtudhatja, hogyan.

A koncentrált napenergiát használó erőművek tükrök segítségével egy pontba gyűjtik a Nap sugarait. A napsugarak hőjét felhasználva gőzt állítanak elő, ezzel pedig turbinákat hajtanak meg, így keletkezik az elektromos áram.

A tisztán tartás az egyik legnagyobb probléma

Ez a módszer nagyon jól működik a sivatagokban, az erős napsütés miatt. A sivatagi homok és por azonban azt jelenti, hogy a tükröket rendszeresen takarítani kell, értékes víz felhasználásával. A PSA teszttelepen, a spanyolországi Almería közelében a tudósok megpróbálják csökkenteni az erőművek vízigényét, például porfogó akadályok felállításával.

„Egyelőre a lapos geometriájú porfogó fal tűnik a legjobbnak. Egy kicsit jobb eredményeket értünk el vele, mint az ívelt verzióval, a természetes akadályokhoz képest pedig sokkal jobbat. Ezzel a fallal a részecskék ötven százalékát távol tudjuk tartani a tükröktől” – mondta Aránzazu Fernández-García, a CIEMAT-Plataforma egyik tudósa.

A hatalmas tükrök tisztán tartásához rengeteg vízre van szükség. A kutatók egy ultrahangos tisztítóberendezéssel is kísérleteznek.

„Egy éven keresztül kézzel működtetjük a szerkezetet. Ennyi idő alatt pontos adatokat kapunk majd arról, hogy mennyi vízre és áramra van szüksége. A következő lépés pedig a módszer automatizálása lesz” – vázolta a terveket Aránzazu Fernández-García.

Különleges, porlepergető burkolatok használatával is próbálkoznak a telepen. A kézzel vett mintákból látszik, mikor van szükség a felületek tisztítására, de egy szenzor automatikusan is el tudja végezni ezt a munkát.

A gőzt vissza kell hűteni, és ez jelentős veszteséggel jár

A kondenzáció az ilyen erőművek legvízigényesebb folyamata. Egy hibrid vízhűtő prototípust nemrég helyeztek üzembe Almeríában. Ez a vízgőzt hatékony módon alakítja vissza vízzé, ezzel teljessé téve a víz körforgását az erőműben. Franciaországban pedig egy új módszerrel kísérleteznek, amely ködbefecskendezéssel hűti le a vizet.

„A ködbefecskendezés már azelőtt lehűti a levegőt, hogy az a hőcserélőbe érne, ez pedig nagyban növeli a hatékonyságot. Képesek lehetünk több mint 90 százalékkal csökkenteni a vízfelhasználást egy hagyományos hűtőrendszerhez képest” – mondta Delphine Bourdon, a projekt koordinátora.

A csapat egy olyan eszközön is dolgozik, amely képes lehet a hideg levegő tárolására. Ez egy olyan tartály, amely kövekkel és vízzel van töltve. A hűvösebb, éjszakai levegőt raktározza el, amivel aztán a turbina kondenzátorait lehet hűteni, víz felhasználása nélkül.

A koncentrált napenergiáé a jövő?

A naphőerőmű a napelemekkel ellentétben tárolni is tudja a hőt, ezért is érdemes foglalkozni a hatékonyabb hűtésével és a tisztán tartásával. Ez óriási előny a napelemekhez képest.

„A koncentrált napenergiát használó erőművekre fontos szerep hárulhat a következő években. A megújuló energia nagy problémája az időszakos rendelkezésre állás, de egy ilyen üzem képes az energia tárolására, és a nap 24 órájában tud áramot termelni” – hangsúlyozta a technológia előnyeit Christophe Dumas, a Cadarache Solar Thermal Group vezetője.

A tudósok által fejlesztett új, költségcsökkentő megoldásokat hamarosan működő üzemekben is kipróbálják, és ha minden jól megy, akár három éven belül elérhetővé válhatnak a piacon.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.