Rezsi

Így használja igazán környezettudatosan a légkondit

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.22. 09:03

Lassan a nyakunkon a nyár, az előre jelzett kánikula elől pedig a legtöbben szívesebben menekülünk klimatizált helyiségekbe. Ez persze hosszú távon nagyon káros a környezetre, és még inkább ronthat a helyzeten, egyre több hőhullámot és extrém meleget hozva magával. A légkondit is lehet viszont okosan használni, csak pár alapszabályt érdemes betartani – ezekkel pedig mind a környezetnek, mind a pénztárcánknak jót tehetünk.

Forrás: Pexels.com

Figyeljen, hová helyezteti fel!

Az ideális helye a klímaberendezésnek a lakás vagy ház északi oldalán volna, mert itt éri a legkevesebb napsütés. Persze van, aki ezt nem igazán választhatja meg, de akkor is igaz az alapelv: ha lehet, minél árnyékosabb helyre szereltesse, ahol a legkevesebbet éri a nap, ezzel sokkal hatékonyabban tud majd működni a rendszer. Ha erre sincs lehetőség, akkor nagyobb növényekkel, napernyővel lehet árnyékolni az adott helyet.

Okosan ossza be a házimunkát!

Mivel a főzés, a mosogatógép vagy a szárítógép felmelegítheti a szobát, ezeket a feladatokat érdemes az esti órákra időzíteni, amikor már nem muszáj a légkondival lehűteni a házat, elég, ha kinyitjuk az ablakokat. Az olyan automatizált munkát, mint a mosogatógép működése, sokkal célszerűbb olyankorra időzíteni, amikor senki nincs otthon, így elkerülhető, hogy a komfortérzet fenntartása érdekében el kelljen indítani a klímát.

Ruházzon be egy párátlanítóra!

Sokszor nem is feltétlenül a hőséggel, hanem a párás levegővel van a probléma. Ha párátlanít, a hőérzetet alapból pár fokkal csökkenteni tudja, és nem kell annyira intenzívre állítani a légkondit. Mielőtt ész nélkül hűteni kezdjük a lakást, próbálkozzunk meg egy párátlanító és ventilátor kombinációval, már lehet, hogy önmagában ez a kettő is tökéletes hűsítést biztosít.

Mozgassa meg a levegőt!

Gyakran bőven elég a hőségérzet csökkentéséhez az, ha a lakásban mozog a levegő, ez főleg a fülledt, széltelen nyári napokra igaz. Mielőtt bekapcsolná a klímát, egy ventilátorral próbálja meg megmozgatni a meleg levegőt, hátha ez már magában segít a komfortérzet növelésében.

Zárja ki a napfényt!

Hiába járatja a klímát, ha közben a nap betűz a lakásba, és újra felmelegíti a levegőt. Sokat segíthet a helyzeten, ha a függönyöket behúzza, vagy lehúzza a redőnyöket, és így kapcsolja be a légkondit, kevesebbet kell neki ugyanis hűtenie ahhoz, hogy a kívánt hőfokot elérje. Így nem hátrányból dolgozik, hanem hatékonyan képes lejjebb tornászni a hőmérsékletet.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.