Elemzés

Olyan átalakulás zajlik a napenergia iparban, ami után csak kullognak a többiek

NRGreport | 2019.05.22. 14:57

A napenergia ipar áll legjobban az energiaszektor digitalizációs átalakulásában – derül ki a DNV GL jelentéséből.

A napenergia ipar területén aktív vállalatok számára kiemelkedően fontos a blockchain technológia, a válaszadók 12 százaléka állította azt, hogy az iparágban szükséges a blockchain alkalmazások bevezetése, ami körülbelül 50 százalékkal magasabb arány, mint ami a szektor más területein jellemző.

A technológia alkalmazása ugyan továbbra is kezdeti stádiumban van, de a blockchain alkalmazások várhatóan jelentős hatással lesznek bizonyos területekre, például a decentralizáltan termelt, például napenergia értékesítésére, a fogyasztásmérésre vagy a számlázásra.

Más digitális technológiák már ma is integráns részét képezik az iparágnak, így például a drónok, amelyeket az eszközök ellenőrzésétől a műholdas adatok felhasználásával történő feltérképezésig számos célra alkalmaznak. A válaszadók 33 százaléka szerint a drónok jelentős hatást gyakorolnak tevékenységükre, ami mintegy harmadával magasabb, mint az energiaszektor átlaga.

Problémát jelent ugyanakkor a standardok viszonylagos hiánya, különösen az értékesítési-kereskedelmi tevékenységüket illetően.

A napenergia ipar hagyományosan nagyon nyitott új digitális technológiák elfogadására és alkalmazására, aminek jelentős részben a növekedésük is köszönhető. Míg számos iparágban éppen ennek a nyitottságnak a hiánya a fő akadálya a digitalizációnak, addig a napenergia iparban ez a kutatásban megkérdezetteknek mindössze 13 százaléka szerint az elsődleges gát, ami a jelentés szerint a legalacsonyabb arány az egész energiaszektorban.

A kutatás világszerte összesen csaknem 2000, az energiaszektorban tevékenykedő mérnök és cégvezető megkérdezésével készült.

 

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.