Fenntarthatóság

Nem akar elektromos autót venni? Sétáljon többet!

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.23. 12:14

Legalább is ezt ajánlja a Treehugger, amely az Egyesült Királyság éghajlatváltozási bizottságának kiadványát elemezte, és nem találta túl jó jelnek, hogy a környezettudatos közlekedés nagyjából csak az elektromos autókra való átállást jelentette. A szerzők azt kérdezik: mi a helyzet a jól bevált gyaloglással?

Bár a jelentésben bizonyos mértékig megemlítik, hogy a sétálás és a biciklizés olcsó és jó alternatíva lehet az autózásra, azzal nem foglalkoznak, hogy infrastruktúrát is kiépítsenek hozzá. Pedig az nem megoldás, ha egy dízeles és benzines autókra épülő közlekedést csakis elektromos autókkal szeretnénk kiváltani, mivel jelenleg ezek az autók sem annyira környezettudatosak, hogy megoldják a klímaváltozás és a károsanyag-kibocsájtás problémáját: nagy részük ugyanis még mindig ugyanúgy széntüzelésű erőművekből nyeri az áramot, amivel megy.

Képek forrása: Pixabay.com

A biciklizésre viszonylag többen figyelnek, mint működő alternatívára, de a nagyvárosokban például sokan azért nem ülnek kerékpárra, mert nagyon balesetveszélyes. Úgy tűnik, a sétálást már el is felejtettük, mint lehetséges közlekedési módszert, részben azért, mert nagy távolságokat teszünk meg nap mint nap, részben pedig azért, mert az autó sokkal kényelmesebb, és nem utolsó sorban azért, mert így szoktuk meg, és ezt látjuk a környezetünktől.

Pedig a sétálás nemcsak a környezetnek, az emberi szervezetnek is jót tesz. Egy fillérbe nem kerül, nem kell hozzá semmiféle eszköz, és segít megőrizni a szív- és érrendszer egészségét, kordában tartja az egyre komolyabb globális problémaként jelentkező elhízást, és a mentális egészségnek is jót tesz. A céltudatos séta, ami egyik pontból a másikba visz, mint közlekedési módszer, sokkal jobb alternatíva bármivel szemben.

Megszoktuk, hogy mindenhová autóval vagy tömegközlekedéssel járunk, és bele sem gondolunk, hogy a megoldás akár már most is az orrunk előtt lehet. A városokat úgy kellene átalakítani, hogy azok sétálásra alkalmasak legyenek, ne legyen a járdákon mindig tömeg, és ne az autók füstjét kelljen beszívnia annak, aki úgy gondolja, hogy legyalogol három villamosmegállót. Persze nem lehet mindenhová sétálva eljutni, főleg nem egy nagyvárosban, de a Treehugger szakértői szerint bátorítani kellene az embereket arra, hogy ahová mégis tudnak, gyalog menjenek – olcsó, környezettudatos, és nagyon jót tesz az embernek. Ahhoz, hogy a valódi környezetbarát elektromos autók elérkezzenek, még évtizedeket kell várnunk, annyi időnk pedig nincs, ha le akarjuk lassítani a klímaváltozást.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.