Vállalatok

Magyar startupot díjaztak a nemzetközi energetikai versenyen

NRGreport | 2019.05.24. 09:16

Magyar szempontból hatalmas sikerrel zárult a technológiai innovációkra szakosodott startup vállalkozások legnagyobb kelet-és közép európai energetikai versenye.

Az idén ötödik alkalommal, az EIT InnoEnergy szervezésében megvalósult PowerUp! május 21-ei krakkói döntőjében a harmadik helyet szerezte meg a V-Chiller csapata, amely hazánk legjobb energiaipari fejlesztéssel foglalkozó kezdő vállalkozásaként jutott be a nemzetközi fináléba. Ők olyan környezetbarát, gyors hűtéses technológián dolgoznak, amely képes egy percnél rövidebb idő alatt lehűteni az italos palackokat. Ezzel pedig több mint 50 százalékkal csökkenthetik a felhasználók áramköltségét.

IMPACT_20190521_182259+0200_229

A dobogós helyezés mellé a csapat 5.000 euro nyereményben részesült, és lehetőséget is kaptak arra, hogy a termékfejlesztést immár szélesebb körben, az európai befektetők, lehetséges jövőbeni üzleti-és együttműködő partnerek bevonásával folytassák.

“Egy igencsak erős nemzetközi versenyben sikerült a harmadik helyen végezni. Köszönettel tartozom az InnoEnergy és a Startup Campus kollégáinak, továbbá a mentoroknak és partnereinknek, akik a felkészítés hónapjai alatt példa értékű összefogással hozzájárultak ehhez az eredményhez.” – mondta díj átvétele után a V-Chiller ügyvezetője, Amir Wasily.

A korábbi években a PowerUp versenyeken több magyar startup is sikerrel szerepelt. 2016-ban az áramfogyasztást csökkentő innovációjával nevező Greenergizer szintén harmadik lett, míg 2017-ben az új és hatékony energiatárolás megteremtését megcélzó, a fázisváltós hőtárolási megoldást bemutató HeatVentors már a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

A 2019-es PowerUp döntőjében a második helyet, és vele együtt a 10.000 eurós 

díjat a lettországi Atlant 3D Nanosystems nyerte el, amely egy sokoldalú 3D-s nyomtatót hozott létre a mikro- és nanochipek gyártásához. Technológiai innovációjuk nagy előnye, hogy az a mikro-és nanovezérlők, illetve rendszerek prototípusainak előállítását töredék idő és jóval kisebb költség mellett képes produkálni, mint a piacon most elérhető megoldások.

Az idei megmérettetés győztese a Danubia Nanotech lett, ahol a hőmérsékletmérést forradalmasították egy olyan ultra vékony, filmréteg bevonatú szenzor kifejlesztésével, amelynek használatával jelentősen meghosszabbítható többek között az elemek, akkumulátorok élettartama. A szlovák vállalkozás megkapta az 50.000 eurós fődíjat, továbbá bekapcsolódhat a legígéretesebb startupok felkarolására létrehozott InnoEnergy Highway® programba, amely az elindítása óta eltelt nyolc évben nem kevesebb, mint kétmilliárd eurót fektetett be különböző projektekbe. A támogatásukkal eddig több mint nyolcvan termék került piacra.

Idén először jutalmazták külön a verseny résztvevői között a „Clean Air Challenge”-témában indulókat, miután az InnoEnergy kulcsfontosságú résztvevője a 2018 októberében, Brüsszelben útjára indított Clean Air Challenge programnak. Az elismerést az a startup vállalkozás kapta, amelynek megoldása leginkább hozzájárul a légszennyezés és a szmog csökkentéséhez. Ebben az évben ennek a kategóriának a díját a Roofit.solar érdemelte ki. Az észt startup új típusú napelemes rendszer kifejlesztésére vállalkozott, ami kombinálja a mindennapokban használt tetőfedő anyagokat és a napelemes blokkokat.

 

Címlapkép forrása: PowerUp!, InnoEnergy

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.