Rezsi

Így lehetsz energiatakarékos a mindennapokban

NRGreport | 2019.05.28. 05:43

A Föld népessége rohamosan növekszik, pazarló fogyasztásunk és energiaéhségünk pedig mit sem csökken. Ennek pedig számos negatív hatása van a Föld jelenére és jövőjére nézve. Ahhoz, hogy energiát spórolj, sokszor nem pénzre, sokkal inkább egy kis odafigyelésre van szükség. Adunk néhány tippet, hogyan teheted energiatakarékosabbá otthonodat.

Kezdhetnénk azzal, hogy építs passzív házat, szigeteld a falakat, csináltass új nyílászárókat. Ez mind jó ötlet, csak némileg költséges is. Mi most ennél egyszerűbb és olcsóbban kivitelezhető módszereket javaslunk.

Itt van mindjárt a fűtés, amelyen sokat spórolhatunk, ha a szigeteljük a központi fűtés csöveit, a radiátorok mögé pedig egy alumíniumból készült radiátor fóliát helyezünk fel, mely visszaveri a hőt, ami így nem szökik el a falon keresztül az utcára, hanem csak a belső tereket fogja fűteni.

A világítással legegyszerűbben úgy spórolhatunk, ha tered engedünk a napfénynek, és ameddig lehet, természetes fényt használunk. A régi, hagyományos izzókat nevezhettük volna akár elektromos fűtőtestnek is, ugyanis az általuk felhasznált energia alig 10%-a megy világításra, a többi hőt termel. Az energiatakarékos izzók világában az első nagy áttörést a kompakt fénycsövek jelentették, majd ezeket követték a LED-izzók. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egy korábbi tesztje során LED-es fényforrásokat és kompakt fénycsöveket hasonlított össze. 30 terméket vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a LED fényforrások energiafelhasználása a hatékonyabb, ráadásul ezek élettartama átlagosan háromszor nagyobb, mint más fényforrásoké.

Energiavámpírok a lakásban

Sokan nem figyelnek arra, hogy a töltőt, adaptert kihúzzák a konnektorból, pedig ezek akkor is fogyasztanak, ha már feltöltődött a telefon, vagy ha telefon nélkül bedugva marad.

Az Európai Unió állampolgárai csak a készenléti üzemmódban hagyott elektromos készülékekkel két paksi atomerőmű termelésének megfelelő mennyiségű energiát fogyasztanak egy évben.

A stand by üzemmód a háztartás áramfogyasztásának akár 10-15%-át is kiteheti, havi szinten több ezer forintot dobunk ki így az ablakon. Egy készenléti üzemmódban hagyott színes televízióval éves szinten 51 kWh energiát pazarolunk, de a mikrohullámú sütő folyamatosan világító elektronikus órája is 35 kWh-t jelent egy évben. Csak viszonyításképpen, 1 kwh energia 60 kenyér megpirításához vagy 2 órányi vasaláshoz elegendő.

A Nemzetközi Energia Ügynökség becslése szerint az energiavámpír üzemmódban hagyott elektromos berendezések energiafogyasztása 2030-ra a triplája (1,700 Terawatt) lesz, ami az Egyesült Államok és Japán 2009-es fogyasztásának felel meg.

Spórolás a konyhában

Használjunk energiahatékony háztartási gépeket! Egy A energiaosztályú hűtő például fele annyi energiát használ, mint egy 10 éves hűtőgép. Főzés közben is számos apróság van, amivel energiát takaríthatunk meg. Ügyeljünk arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén, elektromos tűzhely esetén a főzőlap átmérőjének megfelelő méretű edényt használjunk. Főzés közben fedjük le az edényt, így a hő bent marad és sokkal kevesebb energiára lesz szükség a főzéshez. A hagyományos öntöttvas vagy kerámialapos tűzhelyhez képest egy indukciós főzőlap 40%-kal kevesebb energiát használ fel, ráadásul öt perc alatt forral fel két liter vizet, míg egy kerámialapos vagy gáztűzhelynek ez tíz percébe kerül.

A forrás után már takaréklángon főzzünk. Elektromos tűzhelynél már a főzés befejezése előtt kapcsoljuk le a főzőlapot, hisz az még ezután is 5-10 percig meleg marad. Ha hosszabb főzési időt igényelő ételeket kuktában főzzük, időt és energiát takarítunk meg. A mirelit élelmiszerek mikrohullámú sütőben történő kiolvasztása helyett,vegyük azt ki már előző nap a fagyasztóból, és hagyjuk magától kiolvadni.

Ne mosogassunk folyó vízben! Ha a meleg vizet három percig nyitva hagyjuk, 3,5 MJ energiát használunk el. A mosogatógép kontra kézi mosogatás ügyben nehéz egyértelmű eredményt hirdetni. Persze, ha csak az elfogyasztott víz mennyiségét nézzük, akkor a mosogatógép a nyerő, hisz egy hatékony darab 10 liter alatt fogyaszt, ráadásul időt is takarít meg számunkra, míg egy átlagos kézi mosogatás során, ha valaki folyóvízben mosogat, akkor tárgyanként kb. egy liter vizet fogyaszt. Viszont a mosogatógép több áramot igényel, és gyártása során jóval több káros anyag keletkezik, plusz életciklusa végén a hulladékkal is kezdeni kell valamit.

Spórolás a fürdőszobában

A fürdőszobában elsősorban a vízfogyasztásunkkal tudunk takarékoskodni, például azzal, hogy víztakarékos csaptelepet és zuhanyrózsát szerelünk fel. Egy hagyományos vízcsapból 8 másodperc alatt folyik ki 1,5 liter víz, míg egy víztakarékos csapból 16 másodperc alatt folyik ki ugyanennyi. Perlátor segítségével akár a víz 50%-át is megtakaríthatjuk. Ennek lényege, hogy a vízsugárhoz levegőt kever, ezáltal kevesebb vízzel érhetünk el ugyanolyan mosóhatást. A jobb csaptelepekbe már eleve be van építve, de kapható külön is, amit csatlakoztathatunk a már meglévő csapunkhoz.

Energiatakarékosság szempontjából fürdés helyett jobb a rövid zuhanyozás, négyszer kevesebb energia szükséges hozzá, mint egy teli kád vízhez. A kádfürdőzéshez átlagosan 140-160 liter vizet használunk fel, míg a takarékosabb, hagyományos, kézi zuhanyzáshoz 60 liter víz is elegendő.

Lényeges kérdés a bojler mérete is. Csak akkora bojlert használjunk, amekkora családunk számára éppen elegendő mennyiségű meleg vizet tárol. A bojler hőfokát kellemes melegre állítsuk csak, ne forróra, mert annak eléréséhez több energia kell, és a forró vízhez, hogy használni tudjuk, hideg vizet is kell keverni.

Sokat spórolhatunk azzal is, ha alacsony hőfokon mosunk, ugyanis a mosógép energiafelhasználásának 60-80%-a a víz felmelegítéséhez szükséges. A szárítógépek is nagyon sok energiát fogyasztanak, jobban járunk, ha csak lehet, a szabadban szárítjuk a ruhát.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.