Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Új szintre lépett a szélenergia hasznosítása: sárkányokkal fogják be a szelet

NRGreport | 2019.05.28. 09:09

A fosszilis energiahordozóktól független energiahasznosítási módszerek – megújuló energiaforrások – iránti igények egyre nagyobbak. Így a szél energiáját elektromos áram termelésére hasznosító szélerőművek jelentősége is mind nagyobb.

Ezekben a szél által meghajtott turbina egy villamos generátorhoz kapcsolódik, amely áramot állít elő. A szélerőgépek magassága általában 60-80 m körüli, maximum 200 m-t elérve, azaz a felsőbb légrétegekben fújó szelek velük nem hasznosíthatók. Ebből a szempontból igen nagy előnyt jelent, hogy a felsőbb légrétegekben fújó szeleket sárkányokkal „be lehet fogni”.

A sárkányok 300-500 méter magasan is tudnak repülni, s itt fogják be a szelet. A hagyományos, földi telepítésű rotoros szélerőművekkel szemben a „sárkányerőművek“ egy sor előnnyel rendelkeznek. A szélsebesség nagyobb magasságokban ugyanis gyorsan nő. Míg a felszín közelében majdnem nulla, 100 méteres magasságban közel 15 m/s, 500 méteres magasságban pedig már meghaladja a 20 m/s-ot.

szélenergia

A szél energiáját elektromos áram termelésére hasznosító szélerőművek jelentősége mind nagyobb – fotó: Shutterstock

Egy sárkány energiakihasználása jóval nagyobb egy szélkerékénél, amelynek rotorjai jelenleg maximum 200 m magasan forognak. Ha a szélsebesség megduplázódik, az energiamennyiség nyolcszorosára nő. A szélkerekekkel ellentétben a sárkányoknak nem okoz problémát, hogy nem fúj állandóan a szél, s a síkságon is  újabb helyszínek jöhetnek számításba a szélenergia hasznosítására.

Az is nagy előny, hogy a hagyományos szélerőművekhez képest ezek a „berendezések” a táj képét nem zavarják, a sárkányt tartó/feszítő zsinórok szinte alig láthatók. Az EU is nagy fantáziát lát a szélenergia ilyen formában, azaz sárkányokkal „működtetett” szélgenerátorok fejlesztésében.

 

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.