Fenntarthatóság

Algákkal zöldítené tovább magát a Heineken

NRGreport | 2019.05.29. 13:45

A cég 2020-ra a világ legzöldebb sörgyártója szeretne lenni, így jöhet az újrahasznosított csomagolás és a mikroalga-technológia.

A sörgyártó másodszor rendezte meg egyetemisták között a fenntarthatósági versenyét, a Dobd a C-t!, amin logisztikai szemléletváltás, energetikai megújulás és mikroalga-technológia kerültek a döntőbe. A verseny zsűrielnöke Prof. Dr. Diana Ürge-Vorsatz, Nobel-díjas klímakutató, a Közép-európai Egyetem professzora, aki kiemelten fontosnak tartja a nagyvállalatok fenntarthatósági vállalásait, így beszélt a pályázatról: „Sok nagyvállalat nagyon komolyan veszi a klíma-lábnyomát, de ahhoz, hogy a párizsi megállapodás céljait elérjük, mindenkinek sokkal magasabb sebességbe kell kapcsolnia. A 21. század megoldásait sokszor a 21. század fiataljai látják meg legjobban, néha a régi, eltemetettnek tűnő megoldásokat is ők merik újra-felfedezni.”

A nevezett csapatok közül a többség a logisztikai és csomagolási szemléletváltásban gondolkozott, azaz olyan megoldásokkal pályáztak, amik csökkenthetnék a cégek szén-dioxid- és hulladékkibocsátását. Az újrapapírok használatával foglalkozott a Dobd a C-t! egyik döntős pályaműve, kiemelt problémaként vizsgálva, hogy milyen hatással lenne a Heineken életére, ha az italok csomagolása teljesen újrahasznosítható papíranyagokra épülne.

Emellett egy szállítmányozási reform gondolata is a legjobbak közé jutott, a leginnovatívabb pályamű pedig a mikroalga-technológia gondolta a volt. Ennek a lényege, hogy a sörgyártás során keletkezett szén-dioxidot algatáplálékként lehetne felhasználni. Az algák így a szén-dioxidot természetes anyagokká alakítják, a folyamat során létrejött algák biomasszaként új „életre kelnek” biodízel, biogáz formájában, de a termőföld feljavítására és gyógyszeriparban is felhasználhatóak.

A győztes csapat, Farkas Luca Ágnes, Nyvelt Anna, Schmidt Ákos a Budapesti Corvinus Egyetem csapatának ötlete a globális trendek, a Heineken sörgyártásának folyamatát és a fenntarthatósági stratégiáját alapul véve alkotta meg GREEN pályázatát. Ennek a „zöld” iroda, újrahasznosított papírból készített sörtárolók, elektronikus hulladék redukálása, fenntartható disztribúciós folyamatok és az esővíz felhasználása állt a középpontjában.

A győztes csapat

A győztes csapat

„Kiemelkedő eredményeink mellett ez a verseny nagyszerű lehetőséget teremtett arra, hogy a munkánkba bevonjuk a legkreatívabb, és a környezetvédelem ügye iránt elkötelezett korosztályt, az egyetemistákat. Fantasztikus prezentációkat hallottunk, átgondolt pályázatokat valóban újító ötleteket vezettek elő nekünk a fiatalok” – összegezte a verseny tapasztalatait Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.