NRGreport
Menü

Jó hír az autósoknak - Tovább esik az olajár

Tovább esnek az olajárak szerdán kora délután, miután ismét erősödnek a kereslet várható gyengülésével kapcsolatos befektetői aggályok.

 

Az olajárak annak ellenére gyengülnek, hogy a prognózisok továbbra is viszonylag feszes kínálati piacot jeleznek előre az olajkartell termeléscsökkentési lépésének várható meghosszabbításával, a közel-keleti geopolitikai feszültségek, valamint a venezuelai krízis jelentette kockázatokkal összefüggésben.

Az árcsökkenés fő hajtóerejét ismét a kínai-amerikai kereskedelmi háborúról érkező hírek jelentik. A legutóbbi, a kínai pártsajtóban megjelent fejlemény az, hogy Kína közölte, a belföldi keresletet fogja előtérbe helyezni a leginkább elektronikai termékekben alkalmazott ritkaföldfémek bányászatának fejlesztését szolgáló intézkedéseiben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, Peking készen áll az elsősorban elektronikai eszközök gyártásához használt alapanyagokat felhasználva ellencsapást mérni, elsősorban a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat ellen bevezetett amerikai szankciókra válaszul

A vita elmérgesedése, illetve a kereskedelem jelentős korlátozása pedig érdemben visszafoghatja a világgazdaság bővülését, ami pedig gyengítené a globális olajkeresletet is. Ugyanebbe az irányba hathat a fizikai nyersanyagpiaci tranzakciókhoz elérhető hitelek feltételeinek, illetve rendelkezésre állásuknak a szigorodása, valamint a feltörekvő devizák dollárral szembeni esetleges további gyengülése is.

A szélesebb gazdasági környezettel kapcsolatos félelmek ellenére a globális olajkereslet tovább bővül és idén várhatóan eléri a napi 100 millió hordós szintet, a történelemben először. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele együttműködő államok idén januártől napi összesen 1,2 millió hordóval fogták vissza a termelésüket, és a várakozások szerint június végi ülésükön az év végéig meghosszabbítják az intézkedés hatályát.

A Brent azonnali jegyzése szerda kora délután közel 2 százalékkal gyengül és 67,50 dollár alatt áll. 

Jó hír az autósoknak - Tovább esik az olajár

A WTI spot árfolyama ugyanekkor hasonló értékű eséssel 58 dollár körül tartózkodik. 

Jó hír az autósoknak - Tovább esik az olajár

 

Címlapkép forrása: Pixabay

Forrás: Portfolio