Trading

Senki sem akar kártérítést fizetni a szennyezett olaj miatt

NRGreport | 2019.05.30. 06:14

Az orosz pénzügyminisztérium és a vezetéket üzemeltető Transznyefty szerdán nyilvános vitába keveredett a szennyezett olaj miatti kártérítés ügyében. 

Helytelen lenne a számlát a kötségvetésből kifizetni, mert az kompenzálás lenne egy olyan vállalat számára, amely megsértette szerződésben foglalt kötelezettségeit – vélekedett a vevők szennyezett olaj miatt felmerült kártérítési igényeiről az orosz pénzügyminisztérium vezetője, Anton Sziluanov első miniszterelnök-helyettes. Az összesen 68 ezer kilométernyi csővezetéket üzemeltető Transznyefty viszont a maga részéről leszögezte, hogy a felelősség a szennyezett olaj beszállítóit terheli, akik közül többeket őrizetbe vettek.

Patrick Pouyanné, a németországi Leunában finomítót üzemeltető francia Total vezérigazgatója szerdán hordónkénti 15 dolláros kártérítés lehetőségéről beszélt, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pedig az elmúlt hetek során azt hangoztatta, hogy a szennyezett olaj okozta kár több százmillió dollárra rúghat. Lukasenka szerdán Nurszultanban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de Dmitrij Pszkov orosz külügyi szóvivő szerint a megbeszélésen a kártérítés kérdése nem került szóba.

Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes múlt szerdán arról beszélt, hogy a Transznyefty "nagyon konstruktív álláspontot képvisel" és kész kompenzálni a szennyezett olaj által okozott valós kárt. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter ugyanekkor azt mondta, hogy az olajszennyezés okozta teljes kár összértéke kevesebb lehet 100 millió dollárnál. Elismerte ugyanakkor, hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre konkrét kárszámítások, mert a helyreállítási munkálatok még nem fejeződtek be.

A meginduló tiszta olajszállítmány szerda este érkezik Magyarországra a Barátság vezetéken; a szabványoknak megfelelő olaj megérkezésének tervezett időpontja 18 óra – jelentette be Igor Gyomin, a Trasznyefty orosz olajszállítmányozási vállalat igazgatójának tanácsadója korábban szerdán Moszkvában.


Előzmények

Az olaj klór-szennyeződését április 19-én fedezték fel Fehéroroszországban a 60-as években lefektetett, német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből. Ukrajna április 25-én állította le a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját. A Mol április 26-án közölte, hogy átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét, a hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) április 30-án jelentette be, hogy a kőolaj biztonsági készlet részleges felszabadításáról döntött, ezzel 400 ezer tonna nyersolaj vált elérhetővé a Mol számára. Ez a mennyiség a hazai biztonsági kőolajkészlet több mint 60 százaléka, de a teljes kőolaj és kőolajtermék biztonsági készlet kevesebb mint 30 százaléka. A tárca közölte azt is, hogy az alternatív beszerzési lehetőségeknek és a magyarországi kőolaj biztonsági készletezési rendszernek köszönhetően zavartalan a hazai üzemanyagpiac ellátása.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.