NRGreport
Menü

Felülvizsgálják a naperőmű beruházások szabályait

A napelemes beruházások fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről határozott a kormány, illetve arról is, hogy felülvizsgálja a naperőművek termőföldeken való telepítésére vonatkozó jogszabályokat.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az agrárminiszternek az innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával gondoskodnia kell a kisteljesítményű naperőművek (<500 kW) termőföldeken való telepítésére vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálatáról ez év végéig.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszternek gondoskodnia kell a naperőművek hálózatcsatlakozásával kapcsolatos szabályozás és az engedélyköteles kötelező átvétel alá eső, megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamosenergia-termelők menetrendtartásával és pótdíjazásával kapcsolatos szabályozás felülvizsgálatáról is, hasonló határidővel.

A határozatban a kormány, illetve a miniszterelnök felhívja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a közvetlen vagy közvetett tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságok útján azonnali hatállyal kezdjen el gondoskodni a megújulóenergiaforrás-bázisú villamosenergia-termelők hálózati csatlakozása érdekében szükséges átviteli és elosztóhálózati fejlesztések megvalósításáról, a költségvetés napelemes fejlesztések hálózati csatlakozásának támogatása jogcímcsoporton rendelkezésre álló előirányzatának terhére.

Ez utóbbi feladat folyamatos teljesítése érdekében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek és a pénzügyminiszternek gondoskodnia kell 4 milliárd forint forrás rendelkezésre állásáról a 2020. évi központi költségvetésben annak tervezése során.

Forrás: Portfolio

NR címlapCímlap

Még több cikk »