Vállalatok

Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM

NRGreport | 2019.06.04. 10:37

Rekord magasságba emelkedett az MVM-csoport árbevétele 2018-ban, és a társaság több mint megötszörözte nyereségét az előző évhez képest. Az eredmények után a társaságban 100 százalékos tulajdonos állam a megelőző három évitől elmaradó, 7,2 milliárd forintos osztaléktömeget vesz ki.

Közel 30 százalékkal új csúcsra emelkedett az MVM-csoport csoportszintű árbevétele 2018-ban, és megközelítette az 1719 milliárd forintot – derül ki az Igazságügyi Minisztérium által üzemeltetett honlapon ismertetett elektronikus beszámolóból.

Az értékesítés nettó árbevételének bázis évhez viszonyított közel 388 milliárd forintos növekedése nagyobb részben az NKM-csoport 2018. augusztusi teljes körű bevonásából fakadó villamos energia- és földgáz-kereskedelmi árbevétel növekedésnek köszönhető. Ezen túl szintén jelentősen emelkedett a Magyar Földgázkereskedő Zrt., a Mavir ZRt., valamint az MVM Partner Zrt. által realizált árbevétel is. Az értékesítés nettó árbevételén belül az exportértékesítés jelentős, több mint 233 milliárd forintos növekedése jelentős részben a Magyar Földgázkereskedő Zrt. és külföldi leányvállalatainak MVM társaságcsoporton kívüli földgáz export forgalombővülésével magyarázható. 

Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM

A társaság üzemi eredménye szintén szignifikánsan, közel 65 százalékkal 50 milliárd forint fölé emelkedett. 

Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM

Az MVM-csoport EBITDA-ja 91,955 milliárd forintról 112,761 milliárd forintra emelkedett. Adózott eredménye az előző évhez viszonyítva 17,935 milliárd forinttal közel 22 milliárd forintra nőtt, amit a társaságok egyedileg elért eredményességének változása, illetve az NKM-csoport 2018 augusztusától történő teljes körű konszolidációja befolyásolt. Az anyavállalat nettó eredménye közben a megelőző évi több mint 14 milliárd forintról több mint 12 milliárd forintos veszteségbe fordult.

A legnagyobb mértékben a Paksi Atomerőmű járult hozzá a csoportszintű profit növekedéséhez, de a Mavir, az MVM Partner és a Magyar Földgáztároló Zrt. szintén kiemelkedően teljesített. 

Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM

A közzétett dokumentumok szerint az MVM Zrt. feletti tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlójaként a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek az adózott eredmény felhasználására vonatkozó javaslata az, hogy a társaság 2018. évi adózott eredményével kiegészített szabad eredménytartalékából 7,2 milliárd forintot osztalékként teljesítsen. Ennek azonban csak kevesebb mint fele, 3,494 milliárd forint osztalékrész fizetendő pénzbeli átutalás formájában, a fennmaradó 3,706 milliárd összegű osztalékrész – nem pénzbeli juttatásként – az MVM Net Adatközpont Kft. 100%-os üzletrészének átruházása útján kerül teljesítésre annak MVM Zrt. általi megszerzését követően. 

Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM

  NRGreport
Címkék
#árbevétel   #MVM Csoport   #MVM Zrt.   #nyereség  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.